ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΩΣ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΟΣ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Το θέμα αφορά μικρό τετράγωνο ή ορθογώνιο οριοθετημένο και επίπεδο οικόπεδο .

Πρέπει να είναι άδειο , δηλαδή να μην έχει κτίσμα και να υπάρχει αμοιβαία ορατότητα , στις διαγώνιους (
εικόνα Μετάβαση σε εικόνα της ίδιας ιστοσελίδας
) .

2. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ :

2.1 ΧΡΗΣΗ ΤΑΧΥΜΕΤΡΟΥ 'Η ΧΩΡΟΒΑΤΗ

Χρησιμοποιώντας το ταχύμετρο ή ακόμα και το χωροβάτη , μπορούμε να βρούμε το κέντρο με πολύ καλή ακρίβεια .

Ο παρατηρητής στέκεται 3 με 4 μέτρα από τη γωνία με το ακόντιο 1 και βάζει στην ευθυγραμμία 1 - 4 τον στοχοφόρο , ο οποίος κινείται περίπου στη μέση του οικοπέδου . Τεντώνει ένα ράμμα 3 - 4 μέτρων .

Κατόπιν , οριζοντιώνει το ταχύμετρο σε απόσταση 3 - 4 μέτρα από τη γωνία με το ακόντιο 2 και βάζει τον στοχοφόρο στην ευθυγραμμία 2 - 3 , πάνω σε σημείο του απλωμένου ράμματος , το οποίο αποτελεί το ζητούμενο κέντρο .

2.2 ΧΡΗΣΗ ΟΡΘΟΓΩΝΟΥ

'Εχουν τοποθετηθεί κατακόρυφα και στις τέσσερις γωνίες του οικοπέδου τα ακόντια ( 1 , 2 , 3 , 4 ) .

Ο τοπογράφος κινείται με το ορθόγωνο , περίπου στη μέση του τεμαχίου . Προσπαθεί να φέρει σε ταύτιση τα ακόντια 1 και 4 . 'Οταν το καταφέρει , θα είναι πάνω στη διαγώνιο . Γυρνάει το σώμα του ( μαζί και το ορθόγωνο ) προς το ακόντιο 1 ( ή 4 ) , και προσπαθεί να φέρει σε ταύτιση τα ακόντια 2 και 3 .

Ο άλλος τοπογράφος βρίσκεται πίσω από το 1 σε 3 - 4 μέτρα και "κρατάει" μέσα στην ευθυγραμμία 1 - 4 το συνάδελφό του .

Η διαδικασία απαιτεί υπομονή και με μικρομετακινήσεις του τοπογράφου , θα βρεθεί με μεγάλη ακρίβεια το κέντρο του οικοπέδου .

2.3 ΟΠΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Αν δε ζητάμε μεγάλη ακρίβεια στον προσδιορισμό του κέντρου , μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό . Χρειάζονται 3 τοπογράφοι , 4 ή 5 ακόντια και το νήμα της στάθμης .

Τοποθετούμε τα ακόντια στις 4 γωνίες του οικοπέδου .

Ο ένας τοπογράφος στέκεται σε απόσταση 3 με 4 μέτρα από το ακόντιο 1 και ο άλλος στέκεται 3 με 4 μέτρα από το ακόντιο 2 . Με το μάτι προσπαθούν και οι δύο , να βάλουν στην αντίστοιχη ευθυγραμμία ( 1-4 και 2-3 ) , τον τρίτο τοπογράφο ο οποίος κρατάει το νήμα της στάθμης ή ένα ακόντιο . Μόλις το καταφέρουν , σημαίνει ότι έχουν ορίσει το κέντρο του οικοπέδου .

2.4 ΧΡΗΣΗ ΡΑΜΜΑΤΟΣ

Αν είναι πολύ μικρό το οικόπεδο , μπορούμε να τεντώσουμε 2 ράμματα υλοποιώντας τις διαγώνιους των τεσσάρων γωνιών . Εκεί που διασταυρώνονται , είναι το ζητούμενο κέντρο . Δεν είναι απαραίτητο στις 4 γωνίες να υπάρχουν ακόντια . Αρκούν μεταλλικά ή ξύλινα πασσαλάκια ή ατσάλινες πρόκες , ανάλογα τη φύση του εδάφους .