ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΥΡΕΣΗ ΣΗΜΕΙΟΥ ΤΟΜΗΣ ΔΥΟ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΩΝ

ΘΕΜΑ

Στη μία πλευρά γωνιακής πολυκατοικίας πάνω στο πεζοδρόμιο , υπάρχουν δύο φρεάτια Α και Β . Στην άλλη πλευρά της πάνω στο πεζοδρόμιο , υπάρχουν άλλα δύο φρεάτια Γ και Δ ( εικ. ) . Η εταιρεία νερού θέλει να δημιουργήσει ένα πέμπτο φρεάτιο , το οποίο θα περιέχει ένα σύγχρονο διακόπτη ασφαλείας και θα βρίσκεται στην τομή των δύο ευθυγραμμιών ( ΑΒ και ΓΔ ) . Ζητείται το σημείο τομής Ε .

Εξοπλισμός - Προσωπικό :

3 ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ - 3 ΑΚΟΝΤΙΑ - 2 ΤΡΙΠΟΔΕΣ - ΝΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ

2 ΟΡΘΟΓΩΝΑ - ΑΤΣΑΛΙΝΕΣ ΠΡΟΚΕΣ - ΡΑΜΜΑ - ΣΦΥΡΙ

ΛΥΣΗ

Τοποθετούνται κατακόρυφα με τη βοήθεια του νήματος της στάθμης , τα δύο ακόντια στα σημεία Α και Γ ( στα κέντρα των φρεατίων ) . Οι δύο τοπογράφοι με τα ορθόγωνα βρίσκονται στα σημεία Β και Δ αντίστοιχα . Ο τρίτος τοπογράφος με το ακόντιο στα χέρια , βρίσκεται στη γωνία και περιμένει τις υποδείξεις των άλλων δύο , για το πώς θα κινείται .

Πρώτα ο παρατηρητής στο Β , φέρνει σε ταύτιση μέσα στο ορθόγωνο , το ακόντιο που βρίσκεται στο Α και το ακόντιο του στοχοφόρου . Κατά αυτόν τον τρόπο , έχει βάλει το ακόντιό του στην επέκταση της ευθυγραμμίας ΑΒ .

Ο παρατηρητής στο Δ , προσπαθεί να βάλει στην επέκταση της ευθυγραμμίας ΓΔ το ακόντιο του στοχοφόρου , χωρίς όμως αυτό να φεύγει από την επέκταση της ευθυγραμμίας ΑΒ . Σ' αυτό θα βοηθάει ο παρατηρητής στο Β , κρατώντας τον μέσα . Με αυτόν τον τρόπο ορίζουμε το μοναδικό σημείο Ε , το οποίο αποτελεί την τομή των ευθυγραμμιών ΑΒ και ΓΔ .

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το κέντρο του φρεατίου βρίσκουμε , υλοποιώντας πάνω του τις διαγώνιους . Τεντώνω δύο ράμματα και τα δένω στις πρόκες ( εικ ) .