ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΡΟΜΩΝ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Οι δρόμοι των πόλεων , των οικισμών κ.τ.λ. , δεν είναι κατασκευασμένοι στην τύχη . Όλοι γνωρίζουμε ότι αποτελούν ένα δίκτυο , που έχει σα σκοπό τη σύνδεση μεταξύ τους . Για παράδειγμα , καθώς το αυτοκίνητο πηγαίνει ευθεία , ο οδηγός κάποια χρονική στιγμή στρίβει δεξιά ή αριστερά , για να πάει στον προορισμό του .

2. ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΔΡΟΜΩΝ

συστήματα που ακολουθούνται για την κατασκευή των δρόμων ( ή πιο σωστά του δικτύου των δρόμων ) είναι :

1. Το Ορθογωνικό ( Ιπποδάμειο )

2. Το Ακτινωτό

3. Το Ταινιωτό

4. Το 'Αναρχο

2.1 ΟΡΘΟΓΩΝΙΚΟ

Εικ. 1 , Ορθογωνικό δίκτυο

Το Ορθογωνικό , είναι το πιο συνηθισμένο σύστημα δικτύου , που εφαρμόζεται στη Γη ( εικ. 1 ) . Θα συναντήσουμε πόλεις , με διάφορες παραλλαγές του . Η φιλοσοφία του , είναι οι κάθετοι δρόμοι .

Εικ. 2 , Ορθογωνικό δίκτυο , περιοχή Αττικής

Η ονομασία Ιπποδάμειο , οφείλεται στον Ιππόδαμο από την Μίλητο , ο οποίος ( με βάση τα λεγόμενα του Αριστοτέλη ) , σχεδίασε πολλές Ελληνικές πόλεις π.χ. τον Πειραιά , τη Ρόδο κ.ά.

2.2 ΑΚΤΙΝΩΤΟ

Εικ. 3 , Ακτινωτό σύστημα

Στο Ακτινωτό δίκτυο , οι δρόμοι καταλήγουν σε έναν πόλο ( εικ. 3 ) . Το σύστημα παρουσιάζει σημαντικό μειονέκτημα , το οποίο έχει να κάνει με το μποτιλιάρισμα των οχημάτων , σε περίπτωση κυκλοφοριακού φόρτου .

Εικ. 4 , Ακτινωτό δίκτυο , περιοχή Καρλσρούη

2.3 ΤΑΙΝΙΩΤΟ

Εικ. 5 , Ταινιωτό δίκτυο

Η πόλη εκτείνεται κατά μήκος , σα μια ταινία . Σ' αυτό το σύστημα , υπάρχει ένας κεντρικός δρόμος και μερικοί δευτερεύοντες ( κάθετοι ή σχεδόν κάθετοι ) , για την εξυπηρέτηση των κατοικιών . Θα το συναντήσουμε συχνότερα , σε παραθαλάσσιους οικισμούς ( εικ. 6 ) και σε κοιλάδες .

Εικ. 6 , Ταινιωτό δίκτυο , περιοχή Ελλάδα

2.4 ΑΝΑΡΧΟ

Εικ. 7 , 'Αναρχο δίκτυο

Στο 'Αναρχο σύστημα , οι δρόμοι είναι ακανόνιστοι ( εικ. 8 ) . Θα συναντήσουμε το δίκτυο , συνήθως σε μεσαιωνικές πόλεις ( π.χ. κάστρα ) .

Εικ. 8 , 'Aναρχο δίκτυο , περιοχή Νορντλίγκεν ( Γερμανία )