ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΓΕΩΔΑΙΣΙΑ vs ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΩΔΑΙΣΙΑ

Η γεωδαισία είναι επιστήμη , η οποία ασχολείται με μετρήσεις και μελέτες ( μέγεθος και σχήμα ) , που αφορούν τη σφαίρα της Γης ( εικόνα 1 ) . Μιλάμε για μια μεγάλη σφαίρα . Όπως ο τοπογράφος , έτσι και ο γεωδαίτης , δεν επιτρέπεται να κάνουν λάθη .

Εικ. 1 , μετρήσεις στη σφαίρα

Είναι γνωστό ότι η συντομότερη απόσταση , είναι η ευθεία . Στη σφαίρα , η απόσταση μεταξύ δύο σημείων Α και Β , είναι ένα τόξο και όχι μια ευθεία ( εικ. 1 ) .

2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ

Η τοπογραφία είναι επιστήμη , η οποία ασχολείται με μετρήσεις και μελέτες ( σε επίπεδο ) , που αφορούν μικρά τμήματα της Γης ( εικόνα 2 ) . Ο τοπογράφος επηρεάζεται από την κυρτότητα της Γης , στην υψομετρική αποτύπωση . Στην οριζοντιογραφική αποτύπωση μήκη μέχρι 20 χιλιόμετρα θεωρούνται αποδεκτά ( αναλυτικά
εδώ Μετάβαση σε ιστοσελίδα των Τοπογραφικών Θεμάτων
) .

Εικ. 2 , μετρήσεις σε μικρά τμήματα της Γης

3. ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ

Το παράξενο στην υπόθεση της γεωδαισίας είναι ότι , η Γη έχει πελώρια βουνά , βυθούς της τάξεως των 11 χιλιομέτρων . Κι όμως όλα αυτά , αν τα δούμε από πολύ μακριά , θα φανούν ως μια τέλεια σφαίρα . Η μέση επιφάνεια της θάλασσας , τα βουνά κ.τ.λ. ανήκουν στην ίδια περιφέρεια ενός τέλειου κύκλου .

Για αυτόν το λόγο στη γωδαισία , εφαρμόζονται τύποι της σφαιρικής τριγωνομετρίας . Χρησιμοποιούνται διαφορετικά όργανα και μέθοδοι , απ' ότι στην τοπογραφία . Ο γεωδαίτης πρέπει να είναι , άριστος γνώστης της γεωμετρίας , των μαθηματικών , της σφαιρικής τριγωνομετρίας κ.ά. Πρέπει να είναι πολύ καλά οργανωμένο άτομο και αλάνθαστος .