ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΛΟΥ ΚΛΙΣΙΜΕΤΡΟΥ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Το κλισίμετρο είναι τοπογραφικό όργανο , το οποίο χρησιμεύει στη μέτρηση της κλίσεως μιας επιφάνειας .

Πολλές φορές λέμε " Πόση κλίση να έχει αυτή η ράμπα ; " ή " Πόση κλίση να έχει αυτή η ανηφόρα ; " κ.ά. Οι απαντήσεις είτε είναι υποτιθέμενες , δηλαδή στο περίπου , είτε δε δίνονται και μένουμε με την απορία .

Σκέφτηκα να φτιάξω ένα απλό , πρακτικό κλισίμετρο , χρησιμοποιώντας ως υλικά το ξύλο και το μοιρογνωμόνιο .

2. ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΛΙΣΙΜΕΤΡΟΥ

Από το Β ξεκινάει ευθεία , η οποία τέμνει την εε' στο Γ . Η ευθεία εε' αντιπροσωπεύει το οριζόντιο επίπεδο . Το ευθύγραμμο τμήμα ΒΓ και η ευθεία εε' σχηματίζουν γωνία α . Στερεώνω όρθιο πάνω στην κεκλιμένη επιφάνεια ένα μοιρογνωμόνιο . Το ευθύγραμμο τμήμα ΟΕ , με ένδειξη 0 μοίρες στο όργανο σχεδίασης , είναι κάθετο στο ΒΓ .

Φανταστείτε να υπήρχε ένα άλλο ευθύγραμμο τμήμα ΟΔ , το οποίο να είναι μονίμως κατακόρυφο . Δηλαδή μονίμως κάθετο στην εε' ευθεία . Με βάση θεώρημα της Γεωμετρίας ( δύο σχηματιζόμενες γωνίες , οι οποίες έχουν κάθετες τις πλευρές τους είναι ίσες ) , τα ευθύγραμμα τμήματα ΟΕ και ΟΔ σχηματίζουν και αυτά γωνία α .

'Aρα , αν με κάποιο τρόπο , καταφέρω και υλοποιήσω στην πράξη το ΟΔ , θα έχω κάνει σπουδαίο βήμα για την κατασκευή του κλισίμετρου .

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι , για να κατασκευάσετε ένα απλό και εύχρηστο κλισίμετρο . Στο παρακάτω βίντεο θα παρακολουθήσετε έναν τρόπο , έτσι όπως αρχικά σκέφτηκα το θέμα . 'Ισως θα ήταν μια καλή ιδέα , αν χρησιμοποιούσατε ως δείκτη αντί για " ξυλαράκι " ένα νήμα της στάθμης , με φυσικά διαφορετικό τρόπο κατασκευής .

Τα υλικά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν φαίνονται στο βίντεο . Απλά να προσθέσω ότι το μοιρογνωμόνιο " δένει " με τη μεταλλική γωνία , με βίδα , παξιμάδι και δύο οπών τσέρκι . Η μεταλλική γωνία έχει σκοπό , τη σταθεροποίηση της κατασκευής . Επιπλέον , το φυτιλάκι χρησιμοποιήθηκε , για το σφήνωμα του στριφταριού μέσα στο κομμένο πλαστικό περίβλημα του στυλού .