ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΦΕΤΗΡΙΑ

1. ΟΡΙΣΜΟΣ

Υψομετρική αφετηρία ( Reper , Ρεπέρ ) , ονομάζουμε ένα μόνιμο χαρακτηριστικό σημείο του εδάφους , με γνωστό
απόλυτο υψόμετρο Μετάβαση σε άλλο σημείο της ίδιας ιστοσελίδας
.

2. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗΣ ΑΦΕΤΗΡΙΑΣ

Εικόνα 1 , παλιά υψομετρική αφετηρία

Το σημείο υλοποιείται στο εδαφος , μ' ένα ορειχάλκινο μπουλόνι ( Εικόνα 1 ) . Το συναντάμε συνήθως σε μάνδρες δημοσίων κτιρίων ή κοινόχρηστων χώρων π.χ. σχολείο , δημαρχείο κ.α.

Έχει χαραγμένο πάνω του , την ονομασία ( R = Ρεπέρ και συνοδευτική αρίθμηση ) και την Yπηρεσία ή το Δήμο στον οποίον ανήκει :

Δ. Κ. ( Δήμος Κορωπίου ) : R 26 ( υψόμετρο = 24.754 μ )

Πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση μπουλονιών στις προσόψεις για πολλούς λόγους . Υπάρχουν άνθρωποι , οι οποίοι δεν γνωρίζουν και βάφουν τους τοίχους μαζί με τα μπουλόνια ( Εικόνα 2 ) .

Εικόνα 2

Ο Τοπογράφος θα χρειαστεί να τρίψει με γυαλόχαρτο το Ρεπέρ . Μόνο έτσι θα γίνουν ευδιάκριτα τα στοιχεία του , για να μπορέσει να τα διασταυρώσει με το χάρτη που θα έχει στα χέρια του .

3. ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ

Η λέξη υψόμετρο είναι σύνθετη και προκύπτει από τη συγχώνευση , του ουσιαστικού ΥΨΟΣ και του ρήματος ΜΕΤΡΩ .

Απόλυτο υψόμετρο ενός σημείου , ονομάζουμε την κατακόρυφη απόστασή του , από τη μέση στάθμη της επιφάνειας της θάλασσας , δηλαδή το γεωειδές π.χ. ο λόφος του Λυκαβηττού , έχει απόλυτο υψόμετρο 277 μέτρα .

Σχετικό υψόμετρο ενός σημείου , ονομάζουμε την κατακόρυφη απόστασή του , από επιφάνεια αναφοράς την οποία έχουμε ορίσει π.χ. Είμαστε στο έδαφος και πρόκειται να κάνουμε οριζοντιογραφική και υψομετρική αποτύπωση . Δεν αναζητούμε τριγωνομετρικά και θα ορίσουμε δικό μας αυθαίρετο τρισδιάστατο σύστημα αναφοράς . Αυθαίρετο σημαίνει , δίνω στην αρχή των αξόνων ότι συντεταγμένες θέλω π.χ. Χ=0 , Υ=0 , Ζ=0 . Τα σημεία τα οποία , θα αποτυπωθούν υψομετρικά με βάση αυτό το σύστημα , θα έχουν σχετικά υψόμετρα .

Η έννοια του ύψους , χρησιμοποιείται και στην επιστήμη της τοπογραφίας π.χ. ύψος οργάνου , το οποίο στην ουσία είναι σχετικό .

Και στην καθημερινότητα μας , χρησιμοποιούμε τον όρο ύψος π.χ. λέμε ότι ένας άνθρωπος έχει ύψος 1.78 μ . Ποτέ δε ρωτάμε , τι σχετικό ύψος , έχεις . Ακούγεται κάπως κωμικό . Ρωτάμε απλά , τι ύψος έχεις , το οποίο εννοείται ότι αναφέρεται , στην κατακόρυφη απόσταση σημείου του πάνω μέρος του κεφαλιού , από την επιφάνεια που πατάμε .

4. ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗΣ ΑΦΕΤΗΡΙΑΣ

Η υψομετρική αφετηρία χρησιμεύει στο να κάνουμε χωροστάθμηση . Δηλαδή , να βρίσκουμε τα υψόμετρα άλλων σημείων . Αντί να ξεκινάμε από τη θάλασσα , αρχίζουμε από το πιο κοντινό Ρεπέρ .

5. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΠΥΚΝΩΣΗ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Πληροφορίες ή αγορά υψομετρικών αφετηριών για μια συγκεκριμένη περιοχή , λαμβάνουμε από την Πολεοδομία του δήμου ή από τη
Γ.Υ.Σ. ( Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού ) Μετάβαση σε ασφαλή εξωτερικό σύνδεσμο : Γ.Υ.Σ.
.

Σε Δήμους μεγάλης έκτασης , βοηθάει η δημιουργία περισσότερων υψομετρικών αφετηριών , με μια εργασία η οποία καλείται πύκνωση χωροσταθμικού δικτύου .

Σ' αυτές τις περιπτώσεις , πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο έλεγχος και συντήρηση των Ρεπέρ , από ειδικευμένο συνεργείο του Δήμου , υπό την καθοδήγηση Τοπογράφου Μηχανικού .