ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ

1. ΟΡΙΣΜΟΣ

Κατολίσθηση είναι το φαινόμενο εκείνο , κατά το οποίο , τμήμα ( κομμάτι ) από μια κεκλιμένη επιφάνεια αποκολλάται και ολισθαίνει . Είναι σύνθετη λέξη , η οποία προκύπτει από τη συγχώνευση , του επιρρήματος ΚΑΤΩ και του ουσιαστικού ΟΛΙΣΘΗΣΗ .

2. ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΗ

Σε κατακόρυφη ή σχεδόν κατακόρυφη βραχώδης επιφάνεια , κομμάτια τα οποία αποκολλούνται , δεν ολισθαίνουν , αλλά πέφτουν . Είναι φαινόμενο αντίστοιχο της κατολίσθησης και ονομάζεται Κατακρήμνιση .

3. ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ

Η κατολίσθηση συμβαίνει σε φυσικές ή τεχνητές κεκλιμένες επιφάνειες . Ανάλογα με το μέγεθός της , θα είναι και το μέγεθος της καταστροφής .

Για να γίνει κατολίσθηση θα πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει κλίση . Σε μια οριζόντια επιφάνεια αν αποκολληθεί ένα κομμάτι , δεν πρόκειται από μόνο του να ολισθήσει . Θα πρέπει να δράσει μια εξωτερική δύναμη . Στις κεκλιμένες επιφάνειες , το ρόλο αυτής της δυνάμεως παίζει το βάρος του κομματιού .

Το γεγονός μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις . Υπάρχει περίπτωση να αποκολληθεί ένα κομμάτι , αυτό να μετακινήσει το όμορό του κ.ο.κ. Όλα μαζί πλέον τα κομμάτια , θα συνθέτουν ένα ενιαίο τμήμα , το οποίο θα έχει μεγάλο πλάτος καταλήψεως .

4. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ

Τη στιγμή του συμβάντος δημιουργείται ένας κύλινδρος . Γύρω από το νοητό άξονα Ο του κυλίνδρου , περιστρέφεται κομμάτι Κ1Κ2Κ3 της περιμέτρου , το οποίο τελικά θα αποκολληθεί ( σχήμα ) .

5. ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ

'Εδαφος το οποίο αποτελείται από παράλληλα στρώματα , είναι επικίνδυνο για κατολισθήσεις . Η είσοδος νερού ανάμεσα στα στρώματα , έστω και με τη μορφή υγρασίας , διευκολύνει την αποκόλληση τμήματος του πάνω στρώματος . Δηλαδή , το νερό λειτουργεί ως λιπαντικό .

Όταν το κάτω στρώμα είναι πιο σκληρό από το πάνω , υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνει κατολίσθηση .

Το είδος του εδάφους και το υλικό από το οποίο αποτελείται , παίζουν σημαντικό ρόλο . Σε μια πλαγιά βουνού με δένδρα , δύσκολο να γίνει κατολίσθηση , επειδή οι ρίζες τους λειτουργούν , όπως τα σίδερα μέσα στο σκυρόδεμα . Δένουν το έδαφος και το κάνουν ένα σώμα .

6. ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

Σε πλαγιές βουνών με χιόνι , μπορεί να δημιουργηθεί ανάλογο φαινόμενο , το οποίο ονομάζεται Χιονοστιβάδα . Το χιόνι αποτελεί το πάνω μαλακό στρώμα , ενώ από κάτω του υπάρχει σκληρό έδαφος ( π.χ. βραχώδες ) .