ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΟΜΩΝ ΟΔΟΥ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Τι είναι διατομή ; Φανταστείτε ένα μαχαίρι να κόβει το δρόμο , όπως κόβουμε το ψωμί σε φέτες .

Η κάθετη στον άξονα της οδού τομή ( εγκάρσια τομή ) , καλείται Διατομή .

Αν κόβαμε το δρόμο κατά μήκος του άξονά του , θα λεγόταν Κατά Μήκος Τομή ή πιο απλά Μηκοτομή .

2. ΤΥΠΟΙ ΔΙΑΤΟΜΩΝ

Οι διατομές που συναντάμε είναι τριών τύπων :

2.1 ΟΔΟΣ ΣΕ ΕΠΙΧΩΜΑ

Οδό σε επίχωμα ονομάζουμε εκείνη , της οποίας το οδόστρωμα ( ή κατάστρωμα ) βρίσκεται πιο πάνω από τη στάθμη του φυσικού εδάφους .

2.2 ΟΔΟΣ ΣΕ ΕΚΧΩΜΑ

Οδό σε έκχωμα ονομάζουμε εκείνη , της οποίας το οδόστρωμα ( ή κατάστρωμα ) βρίσκεται πιο κάτω από τη στάθμη του φυσικού εδάφους .

2.3 ΜΙΚΤΗ ΔΙΑΤΟΜΗ

Μικτή διατομή ονομάζουμε την οδό , της οποίας το οδόστρωμα ( ή κατάστρωμα ) βρίσκεται μερικώς πιο πάνω και μερικώς πιο κάτω από τη στάθμη του φυσικού εδάφους .

3. ΟΡΙΣΜΟΙ

Οι ορισμοί που επικρατούν για τις οδούς , είναι οι ίδιοι και για τους τρεις τύπους . Διαφέρουν μόνο οι ονομασίες κάποιων χαρακτηριστικών σημείων , ανάλογα τον τύπο .

ΟΔΟΣΤΡΩΜΑ καλείται η επιφάνεια , πάνω στην οποία γίνεται η κυκλοφορία των τροχοφόρων .
ΕΡΕΙΣΜΑΤΑ ονομάζουμε τις πλαϊνές λωρίδες του οδοστρώματος . Στις πόλεις είναι τα πεζοδρόμια . Το πλάτος και ο σκοπός των ερεισμάτων , εξαρτάται από το είδος της οδού .
ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑ είναι το οδόστρωμα μαζί με τα ερείσματα .
ΑΞΟΝΑΣ της οδού , βρίσκεται στη μέση του οδοστρώματος .
ΤΑΦΡΟΙ είναι κοινά χαντάκια , συνήθως τριγωνικής ή τραπεζοειδής μορφής , τα οποία βρίσκονται αριστερά και δεξιά του οδοστρώματος , με κύριο σκοπό τη συλλογή και απομάκρυνση των υδάτων .
ΠΡΑΝΕΣ είναι μια τεχνητή ή φυσική , κεκλιμένη ή και κατακόρυφη επιφάνεια , κατάλληλα διαμορφωμένη με σκοπό την προστασία του τεχνικού έργου , από το φαινόμενο της κατολισθήσεως . Ταυτόχρονα , το έργο δείχνει πιο όμορφο .
ΠΟΔΙ καλείται το σημείο τομής του πρανούς επιχώματος , με την επιφάνεια του φυσικού εδάφους .
ΦΡΥΔΙ καλείται η τομή του πρανούς εκχώματος , με την επιφάνεια του φυσικού εδάφους .
ΠΛΑΤΟΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΣ μιας οδού είναι , ό,τι περιλαμβάνεται από πόδι σε πόδι ή από φρύδι σε φρύδι ή από πόδι σε φρύδι .

Στη Μικτή Διατομή , προσπαθούμε για λόγους οικονομίας , ο όγκος του Εκχώματος να είναι όσο το δυνατόν ίσος με τον όγκο του Επιχώματος .

'Oταν το πρανές έχει μεγάλη κλίση ( π.χ. γκρεμός ) , για να συγκρατηθεί ο όγκος των χωμάτων λόγω των μεγάλων πιέσεων και επειδή δεν μπορεί να γίνει διαμόρφωση , κατασκευάζεται Τοίχος Αντιστήριξης .