ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Υπάρχουν τρόποι να προστατέψουμε τα δάση 🌳 από την πυρκαϊά και όχι μόνο . Ο εθελοντισμός είναι απαραίτητος . Όχι με την έννοια , πάω φυτεύω ένα δένδρο...και αυτό ήταν . Το βασικότερο είναι να εξασφαλίσουμε το μέλλον του .

Είμαστε μια ορεινή "περιοχή" και τα δάση μας είναι λίγα . Το πετρώδες έδαφος , δεν ευνοεί την δημιουργία μεγάλων και ατελείωτων δασών . Και όταν μπαίνει μια φωτιά , για να ξαναφυτρώσει το δένδρο στην καμμένη περιοχή , θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια . Όταν καίγεται ένα δάσος , καίγονται και ένα σωρό ζώα . Όλα αυτά πρέπει να τα προστατέψουμε .

2. ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ

Το να λέμε αυτή η περιοχή , αύριο θα έχει αυξημένο κίνδυνο πυρκαϊάς λόγω δυνατών ανέμων , δε βοηθάει καθόλου . ΄Εχω ήδη παρατηρήσει σε κάποιες πλαγιές βουνών , να έχουν δημιουργήσει "λωρίδες ανάσας" ( Διάδρομοι ) ανάμεσα στα δένδρα ( σχήμα 1 ) .

Κατά τη γνώμη μου , είναι ένα σωστό μέτρο και πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα , σε όλα τα δάση μας και ειδικά τα πυκνά . Οι λωρίδες πρέπει να έχουν πλάτος , από 10 μέτρα και πάνω , ανάλογα την πρόσβαση , τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή , το είδος του δένδρου και την έκταση του δάσους .

Σε πολλές περιπτώσεις , αν δεν είναι πλαγιές με μεγάλες κλίσεις , διευκολύνουν το έργο των πυροσβεστικών οχημάτων . Με αυτό τον τρόπο εμποδίζουμε την εξάπλωσή της .

3. Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Θα πρέπει να δημιουργηθούν , εντός των δασών ελεγχόμενοι αριθμημένοι ψεκαστήρες νερού με κεντρικό ηλεκτρονικό χειρισμό . Τα ύψη τους , πρέπει να είναι πιο πάνω από τα ύψη των δενδρών . Για την παροχή των ψεκαστήρων , αν μπορούμε θα εκμεταλλευτούμε τον ΥΥΟ ( Υπόγειο Υδροφόρο Ορίζοντα ) . Για να υπάρχουν δένδρα , υπάρχει και νερό μέσα στο έδαφος .

Σε περίπτωση που ο ΥΥΟ είναι σε μεγάλο βάθος ή τέλος πάντων δε μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε για άλλους λόγους , θα αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις .

Μια απ' αυτές είναι η αποθήκευση και συντήρηση του βρόχινου νερού σε μεγάλες υπερυψωμένες δεξαμενές . 'Αλλη λύση η εκμετάλλευση πηγών ή πηγαδιών . 'Η μια πιο δαπανηρή λύση , η μεταφορά νερού από κοντινές λίμνες ή τη θάλασσα μέσω υπαίθριων αγωγών .

4. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Επίσης , πρέπει να γίνει περίφραξη των δασών και να τοποθετηθούν κάμερες καταγραφής . Να εμποδίζεται η είσοδος ατόμων από οπουδήποτε . Να υπάρχουν συγκεκριμένες πύλες εισόδου - εξόδου . Ταυτόχρονα τα δάση , ειδικά τα καλοκαίρια πρέπει να φυλάσσονται επί 24ώρου βάσης . Καλό είναι να δημιουργηθούν περιμετρικά κανάλια με ανακυκλούμενο νερό . Θα φανεί πολύ χρήσιμο σε περίπτωση πυρκαϊάς . Να γίνει επάλειψη των κορμών , με αντιπυρικές ουσίες ή επιβραδυντικά υλικά , οι οποίες είναι μεν χημικές αλλά ακίνδυνες , τόσο για τα δένδρα όσο και για τους ανθρώπους και το περιβάλλον . Να δημιουργηθούν ειδικά συνεργεία συντήρησης και επόπτευσης δασών .

5. ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Για να εφαρμοσθούν όλα τα προαναφερθέντα , απαιτούνται τεχνικές μελέτες . Αυτές θα γίνουν πάνω σε χάρτες ( υψομετρικής οριζιοντογραφίας ) , οι οποίοι θα έχουν δημιουργηθεί από έναν Τοπογράφο .

Γενικά , στα δάση δεν γίνεται αποτύπωση με τη μέθοδο των πολικών συντεταγμένων , δηλαδή απόσταση - γωνία ( σχήμα 2 ) . Η πυκνή δενδροφύτευση εμποδίζει την ορατότητα ενός σημείου με όλα τα περιμετρικά . Όμως , μπορεί να εφαρμοσθεί σε μικρά και αραιά δάση . Συνηθέστερη μέθοδος απότυπωσης είναι η εγκατάσταση εξαρτημένων ή ανεξάρτητων , κλειστών ή ανοικτών πολυγωνικών οδεύσεων , περιμετρικά και εντός του δάσους ( σχήμα 3 ) . Θα αποτυπωθούν όλα τα δένδρα , τι είδος είναι ( π.χ. Ευκάλυπτος ) , τα ύψη τους και διαμέτρους κορμών με σκοπό το χρονικό ορίζοντα ανάπτυξης τους , χαρακτηριστικά σημεία , το είδος εδάφους , ύπαρξη βραχών κ.τ.λ.

Σε δάση με ψηλά δένδρα , είναι προφανές ότι το GPS δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποτύπωση , γιατί παρεμποδίζεται η επικοινωνία με τους δορυφόρους . Η μέθοδος που θα ακολουθήσει ο Τοπογράφος , εξαρτάται από την προς αποτύπωση περιοχή . Οι στάσεις που θα χρησιμοποιηθούν εξασφαλίζονται , διότι θα ξαναχρειαστούν . Αφού γίνει η μελέτη και χαραχθούν στο χάρτη τα απαιτούμενα , θα ακολουθήσει η εφαρμογή τους στο έδαφος .

6. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση , τα δάση είναι παραδομένα άνευ όρων , στην οποιαδήποτε καταστροφή τους . Πρέπει να εμποδίσουμε αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες βάσεις , για την προστασία τους . Να γίνουν πίνακες καταγραφής και ταξινόμησης όλων των Ελληνικών δασών .

Βέβαια όλα αυτά , προϋποθέτουν την υπάρξη ενός κράτους με πολύ καλή και οργανωμένη οικονομία . Ενός κράτους με πολίτες που αγαπάνε το περιβάλλον . Να σταματήσει η οικονομική σπατάλη , η κακοδιαχείριση και ο ζαμανφουτισμός και να επενδυθούν χρήματα στα δάση . Είναι για το καλό όλων μας , για το μέλλον του πλανήτη και των επόμενων γενεών .