ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Ένας Πολιτικός Μηχανικός , είχε αναλάβει την εκπόνηση μελέτης-κατασκευής κτιρίου σε μικρό οικόπεδο .

Ζητήθηκαν από τον Τοπογράφο Μπελαλή , δύο πράμματα .

Πρώτον να κάνει την αποτύπωση του οικοπέδου και δεύτερον την εφαρμογή μελέτης .

Η εργασία ξεκίνησε , με τη σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος σε κλίμακα 1:100 .

2. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εφαρμογή περιγράμματος του κτίσματος στο έδαφος .

3. ΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

3.1 Αναγνώριση

Ο Τοπογράφος και ο Πολιτικός Μηχανικός επισκέφτηκαν το χώρο και του εξήγησε τι ήθελε . Ο Μπελαλής , τσέκαρε την όλη κατάσταση και έφτιαξε ένα σκαρίφημα της προς αποτύπωση περιοχής . Μετά από δύο μέρες πήγε με το βοηθό του .

Εικόνα 1 . Αποτύπωση Οικοπέδου

3.2 Αποτύπωση

Η μέρα ήταν φανταστική . Ο ήλιος έλαμπε στον ουρανό . Με οδηγό το σκαρίφημα και την πυξίδα για την εύρεση του Βορρά , ξεκίνησε την εργασία . Είχε προηγηθεί αποψίλωση και καθαρισμός του οικοπέδου .

'Eκανε μια βάση (εικόνα 1) αποτελούμενη από δύο σημεία Α και Β ( την οποία μετρήσανε με μετροταινία και κατόπιν με το ταχύμετρο ) , κοντά στη μια πλευρά του οικοπέδου και με πλήρη περιμετρική ορατότητα . Η μορφολογία του εδάφους ( όντως δύσκολη ) , αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για την επιλογή της .

Τα σημεία επιλέχθηκαν σε σκληρό χώμα και τοποθέτησε ξύλινους πασσάλους , τους οποίους εξασφάλισε . Απ' αυτά έκανε την αποτύπωση του οικοπέδου .

Τοποθέτησε το ταχύμετρο στο Α και μηδένισε στο Β . Στη συνέχεια με το όργανο και καθοδηγώντας το βοηθό ο οποίος κρατούσε το κάτοπτρο , πήρανε τα απαραίτητα σημεία με οριζόντια γωνία και απόσταση .

Το ίδιο έκανε και από το Β . Για έλεγχο , μέτρησε μερικές αποστάσεις με μετροταινία .

Εικόνα 2 . Μετρήσεις στο διάγραμμα

4. ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

4.1 Σχεδίαση

Στο γραφείο έγινε το ραπορτάρισμα των σημείων , με το χέρι .

Βέβαια σήμερα , όλα γίνονται μέσω υπολογιστή και η εκτύπωση του σχεδίου μέσω plotter . Χαρακτηριστικό γνώρισμα της νέας τεχνολογίας , η ταχύτητα και η ακρίβεια των αποτελεσμάτων .

Παρέδωσε το σχέδιο στο Μηχανικό και εκείνος έκανε τη μελέτη του . Πάνω σε αυτό , χάραξε το περίγραμμα του κτίσματος και του το έδωσε ξανά , για να συνεχίσει τη δική του μελέτη .

4.2 Μετρήσεις

Με Βαθμογνωμόνιο και Υποδεκάμετρο μέτρησε στο σχέδιο , γωνία και απόσταση των κορυφών του περιγράμματος , από τα δύο σημεία της βάσης Α και Β .

Από το Α , αφού μηδένισε στο Β , μέτρησε τις γωνίες α1 , α2 , α3 και τις αποστάσεις Σ1 , Σ2 , Σ3 .

Από το σημείο Β , αφου μηδένισε στο Α , μέτρησε τις γωνίες β4 , β5 , β6 και τις αποστάσεις Σ4 , Σ5 , Σ6 ( εικόνα 2 ).

Για έλεγχο μέτρησε τις αποστάσεις Σ23 , Σ16 και Σ45 . Τα αποτελέσματα τα έγραψε σε ένα χαρτί . Το επόμενο βήμα , ήταν η εφαρμογή του περιγράμματος 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 1 μέσα στο οικόπεδο .

5. ΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

5.1 Εφαρμογή μελέτης

Μετά από μία βδομάδα , αυτός και ο βοηθός του , πήγανε στο οικόπεδο . Ένα φανταστικό κομμάτι γης , το οποίο βρισκόταν σε πανέμορφο τοπίο κοντά στη θάλασσα . Αφού χαζέψανε για μερικά λεπτά την καταπληκτική θέα , ξεκινήσανε την εργασία .

Οι στάσεις Α και Β ήταν στη θέση τους . Το τσεκάρισμα αυτών έγινε από τις εξασφαλίσεις . Κέντρωσε και οριζοντίωσε το όργανο , αρχικά στο σημείο Α και μηδένισε στο Β .

Στην αρχή έδωσε στο βοηθό τη γωνία ( π.χ. α1 ) , ως διεύθυνση πάνω στην οποία θα βρισκόταν το ζητούμενο σημείο , με την απόσταση στο περίπου .

Με απλά λόγια , έβαζε το βοηθό στην ευθυγραμμία . Μόλις τον έβλεπε " μέσα " , έβαζε ένα προσωρινό πασσαλάκι . Μετά απλώνανε τη μετροταινία και δίνανε το ακριβές μήκος , το οποίο του έδινε και τη θέση του ζητούμενου σημείου .

Το ίδιο έκανε και για τα 6 σημεία όπως φαίνονται στην εικόνα 2, τα οποία πασσαλώθηκαν και στο τέλος για έλεγχο μέτρησε δύο πλευρές , τις Σ16 και Σ45 .

Οι εν λόγω αποστάσεις ήταν σωστές , με μηδενικό σφάλμα .

6. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Μέσα σε 40 λεπτά , είχανε τελειώσει . Τα μαζέψανε και πήγαν σε μια γραφική ταβερνούλα , δίπλα στη θάλασσα , όπου φάγανε φρέσκα θαλασσινά , Ελληνική χωριάτικη σαλάτα και ήπιανε κρασάκι σπέσιαλ . Στο τέλος , το κατάστημα τους κέρασε καταπληκτικό σπιτικό χαλβά , φτιαγμένο από την κυρά Ανδρομάχη .