ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Το 2012 μια Ανώνυμη Εταιρεία , προσέλαβε ως Τοπογράφο Μηχανικό το Μπελαλή , για έναν εκούσιο αναδασμό 8000 στρεμμάτων .

2. ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ

Αναδασμός σημαίνει αναδιανομή της γης σε ιδιοκτήτες , που πλέον τα διάσπαρτα κτήματά τους , αποκτούν μια ενιαία μορφή , δηλαδή ένα τεμάχιο , το οποίο ισοδυναμεί στο άθροισμα των στρεμμάτων που είχαν , ο καθένας ξεχωριστά .

3. ΕΚΟΥΣΙΟΣ ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ

Όταν λέμε εκούσιο αναδασμό , εννοούμε ότι η διαδικασία έγινε κατόπιν αιτήσεων των ιδιοκτητών .

Μια υπεύθυνη και πολύ σοβαρή εργασία , με στόχο την καλύτερη οργάνωση της παραγωγής και όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος εκμετάλλευσης , καθώς επίσης και το καλαίσθητο της περιοχής .

4. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ

'Οταν λέμε υποχρεωτικό αναδασμό , εννοούμε ότι η διαδικασία επιβάλλεται από την περιφέρεια , στην οποία ανήκει η περιοχή .

O υποχρεωτικός αναδασμός , είναι μια από τις δυσκολότερες τοπογραφικές εργασίες . Είναι δύσκολη , από την άποψη ότι μπορεί να υπάρξουν ιδιοκτήτες , οι οποίοι θα τα " βάλουν " με τους τοπογράφους και γενικά με διάφορους τρόπους , θα παρεμποδίσουν το έργο τους .

5. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ

5.1 ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Πριν ξεκινήσει η εργασία , ορίστηκαν δύο επιτροπές . Η Επιτροπή Αναδασμού που αποτελούνταν από υπηρεσιακούς παράγοντες και ιδιοκτήτες της προς ένταξης περιοχής στον αναδασμό και θα απασχολιόντουσαν με την εκδίκαση των ενστάσεων και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων , η οποία θα αποφάσιζε σχετικά με την αξία των κτημάτων .

5.2 ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΕΓΣΑ - ΟΡΟΣΗΜΑ

Για την κτηματογραφική αποτύπωση της περιοχής σε σύστημα συντεταγμένων ΕΓΣΑ , η Τοπογραφική ομάδα του Μπελαλή δημιούργησε ορόσημα ( σταθερά σημεία γνωστών συντεταγμένων ) , τα οποία εξασφάλισε , γιατί με βάση αυτά έγινε η εφαρμογή της μελέτης στο έδαφος .

5.3 ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ GPS GR - 5

Χρησιμοποιήσανε το GPS GR - 5 με υποδοχή sim card , για μια πιο αυτοματοποιημένη διαδικασία , χωρίς την ανάγκη τριγωνομετρικών σημείων . Η διόρθωση των συντεταγμένων έγινε αυτόματα (online) και η εξαγωγή των αποτελεσμάτων στον υπολογιστή πραγματοποιήθηκε , με καλώδιο USB .

5.4 OΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ

Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε ένας πρώτος επίσημος κτηματολογικός πίνακας των αρχικών ιδιοκτησιών , στο καφενείο του χωριού , καταγράφοντας τα ονοματεπώνυμα των ιδιοκτητών , το είδος του τεμαχίου ( αγρός κ.τ.λ. ) , αρίθμηση αυτών και τα πόσα στρέμματα τους αναλογούσαν .

Συντάχτηκε επίσης και ένας αλφαβητικός πίνακας , στον οποίον αναζητώντας το όνομα του ιδιοκτήτη , έβρισκαν τον κτηματολογικό αριθμό της ιδιοκτησίας ή των ιδιοκτησιών του ( αν είχε πολλά κτήματα ) και το συνολικό εμβαδόν .

5.5 ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ

Ακολούθως έγινε ανάρτηση αυτών των κτηματολογικών στοιχείων στο κτίριο της κοινότητας και στο καφενείο , για την υποβολή ενστάσεων και την διόρθωση αυτών των στοιχείων από τους ενδιαφερόμενους που θίχτηκαν .

5.6 ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Μετά την εκδίκαση των ενστάσεων από την Επιτροπή Αναδασμού έγινε προσφυγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο , όπου λήφθηκε οριστική δικαστική απόφαση για το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς .

Μετά απ αυτήν την απόφαση , πραγματοποιήθηκε η μελέτη και χάραξη πάνω στα διαγράμματα του νέου ιδιοκτησιακού καθεστώτος , με τη συμβολή της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων , για την αξιολόγηση του εδάφους των κτημάτων .

Ακολούθησε η ανάρτηση των νέων κτηματολογικών διαγραμμάτων , που περιείχαν το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς . Προβλεπόμενο το νέο μπαράζ ενστάσεων και εκδικάσεων .

5.7 ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΔΑΣΜΟΥ

Μετά το τέλος αυτών των εκδικάσεων , οριστικοποιήθηκε ο αναδασμός , δημιουργήθηκε ο αντίστοιχος φάκελος και έγινε η εφαρμογή της μελέτης στο έδαφος . Δηλαδή υποδείχτηκαν επί εδάφους , τα όρια των νέων ιδιοκτησιών .