ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΖΙΜΟΥΘΙΟ

1. ΟΡΙΣΜΟΣ

Αζιμούθιο ονομάζεται η οριζόντια γωνία , η οποία σχηματίζεται μεταξύ του άξονα που δείχνει το Βορρά και μιας διεύθυνσης ( κατεύθυνσης ) . Η γωνία μετριέται δεξιόστροφα , με αρχικό άξονα μέτρησης το Βορρά και κυμαίνεται από 0 εώς 360 ° ( 0 εώς 400 g ) .

2. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Το παράδειγμα που ακολουθεί έχει σκοπό την κατανόηση της έννοιας του αζιμούθιου .

'Ενας καπετάνιος θέλει να πάει με το πλοίο του , από τον Πόρο στον 'Aγιο Γεώργιο . Δηλαδή η κατεύθυνση είναι Πόρος - 'Aγιος Γεώργιος . Λέμε λοιπόν , για να βρει τον προορισμό του , θα χρησιμοποιήσει το Αζιμούθιο .

3. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1o βήμα : Με τη βοήθεια ενός χάρτη ακριβείας και γνωρίζοντας τη θέση του πάνω σε αυτόν , χαράζει τη διεύθυνση που θα ακολουθήσει ( από το σημείο που βρίσκεται , στο σημείο που θέλει να πάει ) .

2ο βήμα : Με αρχικό άξονα μέτρησης τον άξονα του Βορρά , θα μετρήσει με ένα μοιρογνωμόνιο , δεξιόστροφα , τη σχηματιζόμενη οριζόντια γωνία Βορρά - Κατεύθυνσης ( σχήμα ) σε μοίρες .

3ο βήμα : Ο καπετάνιος έχει το Αζιμούθιο , της κατεύθυνσης που θέλει να ακολουθήσει . Αυτό που μένει είναι να εντοπίσει με μια πυξίδα το Βορρά και να δώσει τη γωνία , που θα τον οδηγήσει στον προορισμό του .

ΑΣΚΗΣΗ
Εντοπίστε τη θέση σας στο
χάρτη Μετάβαση σε γενικό χάρτη Ελλάδας της Google
και ορίστε μια πόλη της Ελλάδας , ως προορισμό σας . Υπολογίστε γραφικά το Αζιμούθιο της κατεύθυνσης και δώστε χαρακτηρισμό ως προς τα 4 σημεία του ορίζοντα π.χ. 243 ° , ΝΔ .

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : 'Οπως κοιτάτε τους χάρτες της google , ο Βορράς βρίσκεται προς τα πάνω . Η νοητή γραμμή είναι παράλληλη , με την αριστερή πλαϊνή ακμή της οθόνης σας .