ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΕΙΡΑΜΑ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΜΟΥ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Σ' αυτό το πείραμα θα αποδείξω ότι , ένας σεισμός οποιασδήποτε τάξεως π.χ. 4 ρίχτερ , επιδρά σίγουρα σε γειτονικές σεισμικές πλάκες . Μπορεί μια σεισμική περιοχή να βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση , από το σημείο που έγινε ένας σεισμός . Παρόλα ταύτα επηρεάζεται , γιατί το φαινόμενο λειτουργεί αλυσιδωτά .

Αλυσιδωτά σημαίνει ότι , μέχρι το άλλο ρήγμα μεσολαβούνε πλάκες ( κρίκοι ) οι οποίες αλλάζουν σχήμα και θέσεις , με αποτέλεσμα το επικίνδυνο ρήγμα να ενεργοποιείται . Η διεύθυνση μετακίνησης αυτών των πλακών είναι άγνωστη . Αυτό πρακτικά σημαίνει , ότι δεν ξέρουμε ποιό ρήγμα θα ενεργοποιηθεί . Μπορεί να ναι κάποιο κοντά , αλλά λόγω της διεύθυνσης να ενεργοποιηθεί ένα μακρυνό . Ή να έχουμε δύο διευθύνσεις , με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση δύο ρηγμάτων , σε διαφορετικό χρόνο και μέρος .

Επειδή αυτή η διαδικασία καθυστερεί , ο σεισμικός επηρεασμός σε μια άλλη περιοχή , μπορεί να χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για την πραγματοποίησή του . Η καθυστέρηση οφείλεται στο μεγάλο βάθος των πλακών , στις πιέσεις που δέχονται από τα άνω στρώματα κ.ά.

Είναι λάθος να πιστεύουμε , ότι δε συνδέονται οι σεισμοί μεταξύ τους . Όπως είναι λάθος , να θεωρούμε ότι η Γη αποτελείται από συνεχόμενα ρήγματα . Επίσης , να μη μπερδεύουμε τη διεύθυνση του σεισμού που μας δίνει ο σεισμογράφος , με τη διεύθυνση που θα ακολουθήσουν οι πλάκες μέσα στη γη . Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε , ότι κανείς δεν έχει δει ( και στην πραγματικότητα ούτε θα δει ) , πώς είναι η Γη μέσα της .

2. ΠΕΙΡΑΜΑ

Εικ. 1 , πείραμα σεισμικού επηρεασμού

Κάντε το εξής πείραμα ( Εικ. 1 ) για να δείτε , πώς μπορεί να επηρεάζονται οι σεισμικές γειτονικές πλάκες . Βάλτε δύο στύλους Α και Β ( ή οτιδήποτε άλλα σταθερά στοιχεία ) , σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους . Ενώστε τα μ' ένα ξύλο πλακέ Γ ( απλή τοποθέτηση ) . Κάτω από το Γ , στα Α και Β αντίστοιχα , βάλτε δύο ξύλινα κομμάτια , τα 1 και 2 . Οι επιφάνειες όλων των κομματιών , συμπεριλαμβανομένου και των στύλων έδρασης , δεν πρέπει να είναι λείες .

Επειδή το ξύλο είναι ελαφρύ , θα χρειαστεί να τοποθετήσετε πάνω στο Γ , διάφορα βάρη . Χαράξτε μ' ένα μολύβι , τις θέσεις των 1 και 2 , πάνω στους στύλους Α και Β . Εφαρμόστε στο ξύλο 1 , κάθε φορά διαφορετικές δυνάμεις ( π.χ. με το χέρι ) . Τι παρατηρείτε ;

Κατά την εφαρμογή δύναμης στο κομμάτι 1 , παρατηρώ μετακίνηση ή τράνταγμα του Γ ( εξαρτάται από την κατεύθυνση της δύναμης ) και επηρεασμό του κομματιού 2 .

Δεν είναι απαραίτητο , να φτιάξετε το ίδιο ακριβώς σκηνικό με το δικό μου . Δημιουργήστε με τη φαντασία σας , το δικό σας πείραμα . Η επιφάνεια Γ , συμβολίζει το έδαφος . Τα 1 και 2 , είναι οι πλάκες . Θα μπορούσαμε να καταργήσουμε τους στύλους Α και Β και η τοποθέτηση των άνω στοιχείων , να γίνει απευθείας π.χ. στο πάτωμα .