ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΟΠΤΙΚΗ ΠΥΚΝΩΣΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΑΣ

1. ΟΡΙΣΜΟΙ

Eυθυγραμμία ονομάζουμε μια ευθεία γραμμή , η οποία έχει αρχή και τέλος .

Πύκνωση σημαίνει , να βρούμε ενδιάμεσα σημεία της ευθυγραμμίας , σε ορισμένη ή τυχαία θέση .

2. ΟΠΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Εικ. 1 , τα άκρα Α και Β επισημαίνονται με κατακόρυφα ακόντια

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνουμε αυτήν την τοπογραφική εργασία . Εδώ θα ασχοληθούμε με την οπτική μέθοδο . Είναι μια απλή διαδικασία , κατά την οποία χρησιμοποιούμε τα μάτια μας και φυσικά δεν απαιτούμε μεγάλη ακρίβεια .

3. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Έχουν επισημανθεί τα άκρα Α και Β της ευθυγραμμίας ΑΒ με δύο ακόντια , τα οποία είναι τοποθετημένα κατακόρυφα ( Εικ. 1 ) . Για την πραγματοποίηση της εργασίας πύκνωσης , χρειάζονται δύο άτομα . Ο ένας θα είναι ο καθοδηγητής ( παρατηρητής ) και ο άλλος θα είναι ο κινούμενος , ο οποίος θα κρατάει ένα ακόντιο . Ο παρατηρητής στέκεται 3 με 4 μέτρα , από το ακόντιο που είναι στο Α ( Εικ. 2 ) . Το μάτι του και τα δύο ακόντια των σημείων Α και Β , θα είναι στην ίδια ευθεία .

Εικ. 2 , ο παρατηρητής στέκεται 3 με 4 μέτρα από το Α

Αυτός που κρατάει το ακόντιο ( κατακόρυφο με τη βοήθεια μιας προσαρτημένης αεροστάθμης ) , κινείται καθοδηγούμενος , κάθετα κοντά στην ευθυγραμμία . Όταν ο παρατηρητής δει τα τρία κοντάρια στην ίδια ευθεία , έχει ορίσει ένα τυχαίο σημείο της π.χ. το Γ .

Αν θέλουμε το σημείο Γ να είναι σε γνωστή απόσταση από το Α , τεντώνουμε τη μετροταινία και τη " δίνουμε " , ορίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη νέα θέση του .

4. ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΑΣ

Με τον ίδιο τρόπο γίνεται η επέκταση ( Εικ. 3 ) της ευθυγραμμίας ΑΒ . Επέκταση σημαίνει να ορίσουμε ένα σημείο Γ έξω από την ευθυγραμμία ΑΒ . Εννοείται ότι θα βρίσκεται στην ίδια ευθεία .

Εικ. 3 , επέκταση ευθυγραμμίας ΑΒ