ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Ας δούμε σε γενικές γραμμές , ποιά είναι η αποστολή ενός τοπογράφου , σε ένα μεγάλο τεχνικό έργο . Ο σωστός τοπογράφος , ποτέ δε στηρίζεται στις δουλειές των άλλων . Δε βλέπει καν , τυχόν παλιά σχέδια . Θα εμπιστευτεί τη δική του εργασία , της οποίας η διαδικασία είναι η εξής :

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΑΙΘΡΟΥ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΕΦΑΡΜΟΓΗ

2. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Στην αναγνώριση ο Τοπογράφος , "ξεναγείται" σε όλο το χώρο , όπου θα γίνει το έργο . Παρατηρεί και οριοθετεί την επικρατούσα κατάσταση . Ο υπεύθυνος εργολάβος του εξηγεί , τι περιλαμβάνει το έργο και τι λεπτομέρειες θα έχει η αποτύπωση .

Ενημερώνει τον αρμόδιο , για τυχόν αποψιλώσεις και εμπόδια που ίσως αντιμετωπίσει . Γίνεται μια αρχική συζήτηση , για το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των αρχικών σχεδίων ( της αποτύπωσης ) .

3. ΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

Το χρονικό διάστημα της αποτύπωσης , εξαρτάται από το μέγεθος του έργου . Υπευθυνότητα , άψογος προγραμματισμός , αντίληψη και οργανωτικές δεξιότητες πρέπει να διακρίνουν τον Τοπογράφο , για την όσο το δυνατόν καλύτερη εκτέλεση της εργασίας του , στο συντομότερο χρόνο .

Κάθε μέρα αποθηκεύει τη δουλειά του , έτσι ώστε την επόμενη , να συνεχίσει από κει που σταμάτησε . Είναι σημαντικό , όλες οι στάσεις να εξασφαλίζονται .

Τα παλιά χρόνια , το τοπογραφικό συνεργείο απαρτιζόταν από τουλάχιστον τρία άτομα : το χειριστή του οργάνου , το γραφέα και το στοχοφόρο .

Αν η αποτύπωση ήταν μεγάλη και ιδιαίτερα σε ανώμαλο έδαφος π.χ. βουνό , η χρησιμοποίηση περισσότερων στοχοφόρων ήταν αναγκαία . Βέβαια , όλα έχουν περάσει στην ιστορία και δεν έχουν πια νόημα να τα συζητάμε . Απλά το επισημαίνω , ως σημείο εξέλιξης . Δηλαδή , τι κάναμε τότε και τι κάνουμε σήμερα .

Τα πράμματα έχουν απλοποιηθεί . Η εξέλιξη της τεχνολογίας έκανε την επιστήμη της τοπογραφίας πολύ πιο απλή . Το ανθρώπινο λάθος διορθώνεται άμεσα και γενικά , ο τοπογράφος δεν έχει πλέον το άγχος που είχε τα παλιά χρόνια .

Ο τοπογράφος είναι ο αρμόδιος , για την επιλογή του τρόπου εργασίας του . Τα μεγάλα έργα εντάσσονται στο κρατικό δίκτυο συντεταγμένων . Συνεπώς , η εξάρτηση από τριγωνομετρικά είναι απαραίτητη .

4. ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

Η σχεδίαση περιλαμβάνει τα σχέδια στην κατάλληλη κλίμακα , πάνω στα οποία θα κάνουν τη μελέτη τους οι μηχανικοί , που έχουν αναλάβει το έργο .

Ένα πλήρη , άρτιο τοπογραφικό γραφείο , με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας , εκτελεί την εργασία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα . Για την ολοκλήρωση των σχεδίων , ο άνθρωπος μεσολαβεί ελάχιστα .

Τα σχέδια της υπάρχουσας κατάστασης παραδίδονται στους μελετητές , οι οποίοι χαράζουν ( σχεδιάζουν ) το έργο πάνω σ' αυτά .

5. ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Αφού οι μηχανικοί τελειώσουν τη μελέτη τους , ξαναπαραδίδουν τα σχέδια στον τοπογράφο . Εκείνος με τη σειρά του , με τη μέθοδο των πολικών συντεταγμένων , μετράει γραφικά στα σχέδια ακριβείας , γωνία και απόσταση από τις στάσεις προς τα χαρακτηριστικά σημεία .

Τσεκάρει και αποστάσεις μεταξύ τους ( π.χ. πλευρές ) . Τυπώνει τα αποτελέσματα και οδεύει το συντομότερο προς το ύπαιθρο , για τη σταδιακή εφαρμογή του έργου .

Βρίσκει τις ( ίδιες ) στάσεις στο έδαφος και με την ίδια μέθοδο που χρησιμοποίησε στο γραφείο , επισημαίνει στο έδαφος τα μόνιμα χαρακτηριστικά σημεία . Βάση αυτών , θα ξεκινήσουν οι εργασίες εδάφους για την κατασκευή του έργου .

Ανάλογα το έργο , η εφαρμογή μπορεί να περιλαμβάνει : όρια οικοπέδων , άξονες δρόμων , θεμελιώσεις κτισμάτων κ.ά.