ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Με ποιον τρόπο απομακρύνονται από τις πόλεις , τα ακάθαρτα νερά , τα νερά της βροχής κ.ά. ;

Όπως φαίνεται στις εικόνες που ακολουθούν , όλα απομακρύνονται με τη βαρύτητα και την κλίση . Δε χρησιμοποιούνται αντλίες ή ειδικά μηχανήματα . Το νερό έχει την ιδιότητα , να φεύγει απ' όποια τρύπα βρει . Αν βουλώσει μια τρύπα , θα ψάξει να βρει άλλη . Αυτό σημαίνει ότι αν βουλώσει το φρεάτιο , θα πλημμυρίσει ο δρόμος !!

Διακρίνω δύο είδη συστημάτων :

1. Παντορροϊκό

2. Χωριστικό

2. ΠΑΝΤΟΡΡΟΪΚΟ

Εικόνα 1

Παντορροϊκό σημαίνει , τα πάντα ( λύματα , νερά βροχής κ.ά. ) οδεύουν προς κοινό σωλήνα .

Εικόνα 2

Τοποθετούνται αγωγοί μεγάλης διαμέτρου ( λόγω εισροής μεγαλύτερων ποσοτήτων ) και συνήθως σε μεγάλα βάθη ( αποφυγή φορτίων οδοστρώματος ) . Το σύστημα είναι οικονομικό , γιατί ισχύει αυτό που λέμε " μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια " .

Σημαντικό μειονέκτημά τους είναι ότι σε περίπτωση υπερχείλισης , μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στη δημόσια υγεία . Επίσης , σε περίπτωση ξηρασίας ( δεν υπάρχουν βρόχινα νερά ) , αναδύονται δυσάρεστες οσμές από τα φρεάτια .

Για πλάτος καταστρώματος μικρότερο από 20 μέτρα , μπορεί να τοποθετηθεί ο κεντρικός αγωγός στη μέση του οδοστρώματος ( Εικόνα 1 ) . Στην εικόνα 2 , βλέπουμε την τοποθέτηση των αγωγών , για πλάτος καταστρώματος μεγαλύτερο από 20 μέτρα .

Σε κάποιες περιπτώσεις για π > 20 μ , εάν έχει προβλεφθεί για το οδόστρωμα διαχωριστική νησίδα , μπορεί να εφαρμοσθεί το σύστημα της εικόνας 1 .

3. ΧΩΡΙΣΤΙΚΟ

Εικόνα 3 , π < 20 μ

Χωριστικό είναι το σύστημα , το οποίο χρησιμοποιεί διαφορετικές σωληνώσεις για τα λύματα και διαφορετικές για τα νερά της βροχής ( Εικόνα 3 ) .

Εικόνα 4 , π > 20 μ

Οι αγωγοί έχουν μικρότεροι διάμετρο ( Εικόνα 4 ) . Το χωριστικό δίκτυο είναι πιο υγιεινό από το παντορροϊκό .

Εικόνα 5

Επειδή οι αγωγοί έχουν μικρότερη διάμετρο , σε σχεση με τους αγωγούς του παντορρροϊκού συστήματος , δεν τοποθετούνται βαθιά ( Εικόνα 5 ) .

Σημαντικό μειονέκτημά τους είναι ότι λόγω των μικρών ταχυτήτων , γίνεται συχνός καθαρισμός των δικτύων . Επίσης , σε περίπτωση μεγάλης εντάσεως της βροχής , ο δρόμος θα πλημμυρίσει προσωρινά .

4. ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΟΙ ΑΓΩΓΟΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τα παλιά χρόνια τα λύματα κ.τ.λ. πέφτανε στη θάλασσα της Σαλαμίνας , δημιουργώντας μια πολύ άσχημη κατάσταση ( μολύνσεις , οσμές κ.ά. ) .

Με την πάροδο των χρόνων , οι απαιτήσεις αυξήθηκαν . Ύστερα από πολλές καταγγελίες πολιτών και πιέσεις από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος , οι αγωγοί έφθασαν στην Ψυττάλεια ( νησάκι κοντά στη Σαλαμίνα ) . Εκεί κατασκευάστηκε , πρωτοποριακό βιολογικό κέντρο επεξεργασίας και καθαρισμού των λυμάτων .