ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Πολλές φορές στην καθημερινότητά μας , ακούμε εκφράσεις του τύπου " Έβρεξε αρκετά 🌩" ή " Βρέχει δυνατά ⛆ " ή " Βρέχει λίγο " κ.τ.λ. Το αρκετά , το δυνατά , το λίγο κ.ά. αποτελούν χαρακτηριστικά ποσοτικά επιρρήματα , τα οποία αναφέρονται στην ένταση της βροχής .

Οτιδήποτε έχει να κάνει με έρευνα , στηρίζεται σε παρατηρήσεις , οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι μακροχρόνιες . Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ένταση της βροχής , μπορεί να μελετηθεί ετησίως , μηνιαίως , εποχιακά κ.ά.

Μπορούμε να την κατατάξουμε ως εξής :

Χαμηλή - Μικρή - Μέτρια - Πολύ - Δυνατή - Πολύ δυνατή

2. Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΕΩΣ

Ο τύπος της εντάσεως της βροχής είναι :

Εβ = Υ / Χ


Εβ = ένταση βροχής

Υ = ύψος βροχής σε χλστ ( χιλιοστά )

Χ = χρόνος λ ή ω ( λεπτά ή ώρα )


π.χ. 18 / 10 = 1.8 χλστ / λ

3. ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΕΩΣ

Τι σημαίνει ο τύπος ;

Όσο πιο μικρό είναι το ύψος ( Υ ) της βροχής και όσο πιο μεγάλη η τιμή του χρόνου ( Χ ) , τόσο πιο μικρή είναι και η έντασή της ( Εβ ) .

Η ένταση Εβ είναι μεγαλύτερη , όταν το Υ παίρνει , όσο γίνεται μεγαλύτερη τιμή και το Χ παίρνει , όσο γίνεται μικρότερη τιμή .

Η ένταση Εβ δεν είναι σταθερό μέγεθος . Η μελέτη γίνεται κατά τη διάρκεια της βροχόπτωσης , με παρατηρήσεις χρονικών διαστημάτων . Τα αποτελέσματα καταγράφονται και συγκρίνονται .

Όσο πιο μεγάλη είναι η τιμή της έντασης , τόσο πιο δυνατή είναι η βροχή . Ενώ όσο πιο μικρή είναι , τόσο πιο αδύναμη είναι η βροχή .

4. ΠΩΣ ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΟ ΥΨΟΣ Υ

Τοποθετούμε έναν κατά προτίμηση διαφανή κουβά σε ανοιχτό χώρο , στον οποίο η βροχή πέφτει ελεύθερα ( δίχως εμπόδια π.χ. κλαδιά δένδρων ) . Στη συνέχεια τον ασφαλίζουμε , μην τυχόν και τον παρασύρουν ορμητικά νερά ή δυνατός αέρας .

Στην εξωτερική πλευρά του , έχουμε κατασκευάσει μια αριθμημένη κατακόρυφη στήλη ( π.χ. έχουμε προσκολλήσει ένα υποδεκάμετρο των 30 εκατοστών , το οποίο σημαίνει : 300 χλστ ) .

Ξεκινάει η βροχή , ξεκινάει και το χρονόμετρο . Ανάλογα την έντασή της , καθορίζουμε και ανά πόσα λεπτά θα ελέγχουμε τη διακύμανσή της .

5. ΕΦΑΡΜΟΓΗ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΒΡΟΧΗΣ

© Google Inc. , Αποστολίδης Θ. Σάββας
Προγραμματιστής - Δομικών και Συγκοινωνιακών 'Εργων ΔΕ

ΑΣΚΗΣΗ

Ετοιμάστε έναν κουβά με προσκολλημένο στην εξωτερική πλευρά ένα υποδεκάμετρο . Θα χρειαστείτε και ένα χρονόμετρο για την καταγραφή της διάρκειας της βροχής .

Εκτυπώστε τον υποδειγματικό πίνακα που ακολουθεί ( ή δημιουργήστε κάτι αντίστοιχο στο EXCEL ) .

Η διαδικασία εκτύπωσης πραγματοποιείται πανεύκολα , δίνοντας έμφαση ( highlight ) στον πίνακα , με αριστερό πατημένο κλικ από την αριστερή πάνω γωνία του και σέρνοντας προς τα κάτω . Τέλος κάνετε δεξί κλικ , πάνω στην επιλογή και διαλέγετε ΕΚΤΥΠΩΣΗ .

Το e - έντυπο αποτελεί βιβλίο καταγραφής των διαστημάτων βροχής 🌂 και είναι :

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ :

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ :

Πώς συμπληρώνουμε τον πίνακα :

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ : ορίστε π.χ. Θεσσαλονίκη .
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : ορίστε π.χ. 14 - 10 - 2021 .
Α / Α : ορίστε 1 , 2 , 3 κ.τ.λ.
ΕΝΑΡΞΗ : ορίστε ώρα π.χ. 10:32 .
ΛΗΞΗ : ορίστε ώρα π.χ. 10:46 .
Υ ( Ύψος Βροχής ) : ορίστε π.χ. 154 ( χλστ ) .
Χ ( Χρόνο ) : ορίστε π.χ. 14 λεπτά ( λ ) .
Εβ ( Ένταση Βροχής ) : ορίστε 11 ( χλστ / λ ) .
ΒΡΟΧΗ : ορίστε π.χ. ΔΥΝΑΤΗ .

Συγκρίνετε και βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα .