ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΔΟΜΗΣΗ ΣΤΟ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Τα Τοπογραφικά Θέματα ρώτησαν τον Π. Μπελαλή ( Τοπογράφο Μηχανικό ΤΕ ) για τη ΔΟΜΗΣΗ στο Νομό Αττικής .

2. Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΠΕΛΑΛΗ

" ΠΑΛΙΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ !!! Στο νομό Αττικής επικρατεί ένα μπάχαλο από πολυκατοικίες . Το όλο σύστημα είναι ένα λάθος . Υπάρχουν προάστια τα οποία έχουν πήξει στα πολυόροφα . Ο Έλληνας εργολάβος και ο πολιτικός μηχανικός φταίνε . Με το κόλπο της αντιπαροχής , δημιούργησαν όλο αυτό το κακό συναπάντημα . Φυσικά οι βόρειες συνοικίες , δεν μπήκαν σ' αυτό το λούκι . Γιατί ξέρανε πολύ καλά οι πλούσιοι ( καλά πληροφορημένοι από μηχανικούς και εργολάβους ) , ότι θα είναι μια παλιοκατάσταση . Οι πολυκατοικίες είναι στην ουσία , γέννημα της φτώχειας και της εκμετάλλευσης .

Εικόνα 1

Στην εικόνα 1 φαίνεται καθαρά , ότι ο νομός Αττικής έχει άφθονο κενό χώρο για τη δημιουργία νέων κατοικιών ( όχι πολυόροφα ) . Οι πολυκατοικίες φέρανε στους δήμους περισσότερα έσοδα . Συσσώρευση πληθυσμού γύρω από το κέντρο ( Αθήνα ) . Αυτός ήταν ο κύριος σκοπός . Το πού και πώς θα βολευτούν οι άνθρωποι , ήταν και είναι δευτερευούσης σημασίας !!!! Οι μονοκατοικίες δε συνέφεραν τους δήμους και τις κυβερνήσεις . Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα , ότι θα τανε πιο όμορφη η πόλη αν είχε απλά , γραφικά σπίτια όπως η Αγγλία και άλλες χώρες . Αλλά με αυτόν τον τρόπο , θα απλωνόταν ( εικόνα 2 ) και τα προάστια τα οποία θα βρισκόντουσαν κοντά στο κέντρο , θα έχαναν σημαντικά έσοδα . Κερδισμένοι απ' αυτήν την ιστορία , θα ήταν οι μακρινοί δήμοι .

Εικόνα 2

Όλα γίνανε με σκοπό την εξασφάλιση περισσότερων εσόδων και τη δημιουργία κλειστών κοινωνιών για περισσότερο έλεγχο . Εγώ σα μηχανικός , ξέροντας ότι η χώρα μου παρουσιάζει έντονη σεισμικότητα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να δώσει ένα σεισμό της τάξεως ακόμα και 8 ρίχτερ , θα ΑΠΕΦΕΥΓΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ . Τα κτίρια θέλουν πολύ καλή συντήρηση , για να παρατείνουν το χρόνο ζωής τους .

Στα πρώτα χρόνια , το σκυρόδεμα δένει καλύτερα , δηλαδή αποκτάει μεγαλύτερη αντοχή . Αλλά για να παραμείνει στον ύψιστο βαθμό αντοχής , θα πρέπει να γίνεται η κατάλληλη συντήρηση . Και φυσικά και αυτό να γίνεται , πόσα χρόνια θα αντέξει ένα τέτοιο άχαρο και ψυχοπλακωτικό κτίσμα , το οποίο στην ουσία δεν ελέγχεται από κανέναν μηχανικό . Και μη μου πείτε δε χρειάζεται !!! Προβλέπω , πριν γίνει το κακό !!!

Οι άνθρωποι , οι οποίοι έχουν έρθει από την επαρχία για να εργαστούν στην πρωτεύουσα , βλέπουν το όλο έργο σαν πλάκα . Διότι αυτοί έχουν σπιτάκια στα χωριά τους . Όση ησυχία θέλουν , την έχουν όποτε θέλουν . Στην πόλη έρχονται για φασαρία . Αυτοί οι άνθρωποι είναι πλειοψηφία . Εύκολα διαπιστώνεται του λόγου το αληθές , όταν έρχεται Πάσχα και καλοκαιράκι !!! Η πόλη αδειάζει . Η πόλη ερημώνει !!!

Λοιπόν η Αθήνα , θέλει βομβάρδισμα και να ξανακτιστεί από την αρχή . Είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία και σίγουρα χρονοβόρα . Ίσως βοηθήσει και η αλλαγή πρωτεύουσας . Τόσα χρόνια η ίδια πόλη . ΓΙΑΤΙ ; Για παράδειγμα η Βραζιλία , έχει αλλάξει τουλάχιστον 4 φορές την πρωτεύουσα !!!

'Aσε που οι περισσότερες πολυκατοικίες , είναι μη προσβάσιμες . Αναρωτιέμαι αν αυτοί οι μηχανικοί , όταν φτιάχναν αυτά τα "τέρατα" , σκέφτηκαν τα γηρατειά ή την αναπηρία ; Σαφώς και ΟΧΙ . Ούτε το ένα , ούτε το άλλο . Ο άνθρωπος για να εισέλθει σ' ένα διαμέρισμα του κτίσματος , θα πρέπει να ανέβει ένα σωρό σκαλιά της κεντρικής εισόδου . Στα ισόγεια και υπόγεια δε , έχουν δημιουργηθεί καταστήματα . Δηλαδή κάτω από τα διαμερίσματα , φασαρία και μυρωδιές στο φουλ . Συνεργεία θες , ζαχαροπλαστεία , φούρνους κ.τ.λ. ; Ο ένοικος , μπαίνει σε μια διαδικασία μοιρασμού εξόδων της πολυκατοικίας . Θα πρέπει να σέβεται τα διπλανά διαμερίσματα , να τηρεί κανόνες κοινής ησυχίας κ.ά. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΠΡΑΜΜΑΤΑ με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και κυρίως στην ψυχολογία του !!! .

Η δόμηση στην Ελλάδα είναι γενικά όπως όλα τα άλλα . Τίποτα δε δουλεύει σωστά . Κι αν κάτι πάει να γίνει , γίνεται με πολύ μικρά βήματα . Γιατί τα αρπαχτικά παραμονεύουν . Αυτοί οι οποίοι πραγματικά ενδιαφέρονται , είναι λίγοι . Πολύ λίγοι !!!

Τώρα για όλη την Ελλάδα , υπάρχει μια τάση στα κέντρα τους να δημιουργούνται πολυκατοικίες . Αλλά από κει και πέρα , επικρατούν οι μονοκατοικίες . Και έτσι θα πρέπει να παραμείνει , η αισθητική αυτών των πόλεων . Ακόμα κι αν γίνει κάποια απ' αυτές , ίσως κάποτε πρωτεύουσα της Ελλάδας !!! "