ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ

1. ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ

😀 Το ταχύμετρο δεν είναι φωτογραφική μηχανή . Είναι το βασικό τοπογραφικό όργανο , με το οποίο ο τοπογράφος κάνει μετρήσεις .

😀 Το ταχύμετρο δεν τραβάει βίντεο .

😀 Μην εμποδίζετε την εργασία του τοπογράφου .

😀 Αν πραγματοποιεί εργασία στο έδαφος και πιάσει βροχούλα , να τον προστατέψετε , δίνοντάς του λίγο από το χώρο σας π.χ. να κάτσει προσωρινά κάτω από ένα υπόστεγο .

😌 Μην παρεξηγείται ποτέ έναν τοπογράφο για τα νεύρα του . Είναι νευρικός και φαίνεται κακός , γιατί η δουλειά του έχει πολύ άγχος .

😀 Αν δείτε τοπογράφο στο δρόμο σας καλοκαιράκι και έχει λιώσει από τον ιδρώτα , δώστε του κανένα μπουκαλάκι νερό . 'Aνθρωπος είναι κι αυτός , κρίμα είναι !!!

😂 Αν δείτε έναν τοπογράφο να τρέχει στο δρόμο , κάτι κακό του έχει συμβεί . Το πιο πιθανό είναι να τον κυνηγάει σκύλος ή αρκούδα .

😀 Μη βομβαρδίζετε με ερωτήσεις τον εν δράσει τοπογράφο . Είναι πολύ πιθανόν , να μη σας αρέσει η απάντησή του . Μετά το πέρας της εργασίας , γίνεται διασκεδαστικός τύπος και αν βρει φαΐ...τρώει τον αγλέορα !!!

😌 Επειδή ο τοπογράφος άνθρωπος είναι και καμιά φορά ξεχνάει , αν τυχόν βρείτε ένα τοπογραφικό όργανο , φυλάξτε το ή παραδώστε το στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα , γιατί σίγουρα θα γυρίσει να το πάρει !!!

😐 Ο τοπογράφος μηχ. κάνει μετρήσεις οικοπέδων , παντός τύπου αποτυπώσεων , σχεδιάσεις και εφαρμογές σχεδίων . Αυτά είναι τα γενικά του καθήκοντα .

2. ΓΙΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΥΣ

⨀ Όταν πρόκειται για εργασία υπαίθρου , ο καλός τοπογράφος πρέπει να βρίσκεται στο γραφείο του , από τις 6 το πρωί . Παραλαβή οργάνων και άμεση αναχώρηση για τον προορισμό του .

⨀ Η κλιματική αλλαγή επηρέασε κι αυτό το επάγγελμα . Προτεινόμενη ώρα εργασίας για το καλοκαιράκι και τις καυτές του μέρες , ορίζεται , από την ανατολή του ήλιου εώς τις 11.00 . Αποθήκευση της πρωινής εργασίας και συνέχιση την ίδια μέρα , από τις 16.00 εώς τη δύση του ήλιου .

⨀ Ο τοπογράφος δεν ξεχνάει την ομπρελίτσα του ταχύμετρου .

⨀ Εν ώρα εργασίας υπαίθρου , φοράει άνετα αθλητικά ρούχα .

⨀ Σε χαράδρες και βουνά προσέχει τα φίδια ( π.χ. σαΐτες ) . Απαραιτήτως φοράει αρβύλες και πιο βαριά ένδυση .

⨀ Κατά την εργασία υπαίθρου , δεν αφήνει ποτέ τα τοπογραφικά όργανα μόνα τους . Τα προσέχει σαν τα μάτια του .

⨀ Ο τοπογράφος στο γραφείο , τις περισσότερες φορές δεν είναι μόνος του . Καλό είναι να υπάρχει ένα κλίμα συναδελφικότητας και να υπερισχύει η ευχάριστη διάθεση .

⨀ Εν ώρα εργασίας , υπαίθρου ή γραφείου , δεν επιτρέπεται η χρήση κινητών ή ηλεκτρονική είσοδος σε κοινωνικά δίκτυα .

⨀ Το μπαλαμούτι απαγορεύεται αυστηρώς . Μπαλαμούτι σημαίνει , αλλοίωση αριθμητικού αποτελέσματος , με σκοπό την απόκρυψη λάθους και αποφυγή επανάληψης της εργασίας .

⨀ Απαγορεύονται παντός τύπου αρώματα εντός κλειστών χώρων .

⨀ Ο γνήσιος τοπογράφος δε φοράει γραβάτα , ούτε καπνίζει .

⨀ Την αποκλειστική ευθύνη της συντήρησης και διαχείρισης των τοπογραφικών οργάνων , έχει ο αρμόδιος τοπογράφος μηχανικός .

⨀ Ανάλογα την εργασία , το διάλειμμα μπορεί να διαρκέσει από ένα τέταρτο εώς τρία τέταρτα . Στις εργασίες υπαίθρου , το συνεργείο μπορεί να κολατσίσει όπως θέλει και όπου θέλει . Στις εργασίες γραφείου , το διάλειμμα πραγματοποιείται στους προβλεπόμενους χώρους .

⨀ Όταν έχει πολλά μποφώρ ή ο καιρός είναι βροχερός , η εργασία υπαίθρου αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας .

⨀ Στις τοπογραφικές εργασίες , το λάθος απαγορεύεται αυστηρώς .

⨀ Την προηγούμενη μέρα της τοπογραφικής εργασίας , επιβάλλεται ο τοπογράφος να κοιμάται νωρίς . Απαγορεύονται : η κατανάλωση αλκοόλ και η λήψη φαρμάκων που προκαλούν υπνηλία .

© Αποστολίδης Θεόδ. Σάββας , Τοπογράφος Μηχανικός - ΤΕ