ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥΒΛΩΝ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Στην Ελλάδα , το τούβλο αποτελεί βασικό δομικό υλικό τοιχοποιίας . Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά είδη , διαφορετικών διαστάσεων και χαρακτηριστικών π.χ. με 6 οπές , με 12 οπές , συμπαγή ( χωρίς τρύπες ) κ.ά.

Είναι πυρίμαχο υλικό κι αυτό σημαίνει ότι , αντιστέκεται στις υψηλές θερμοκρασίες . Τα διάτρητα τούβλα , είναι πολύ καλά μονωτικά . Λόγω των οπών που περιέχουν αέρα , έχουν την ικανότητα να εμποδίζουν τις εξωτερικές συνθήκες να εισέλθουν στον εσωτερικό χώρο .

Για την κατασκευή του , ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία . Το βασικό του στοιχείο είναι ο άργιλος , ο οποίος αφού καθαριστεί καλά , ανακατεύεται με νερό . Μπαίνει σε ειδικά καλούπια για να πάρει το επιθυμητό σχήμα και ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες . Με αυτόν τον τρόπο αποκτάει μόνιμη κατάσταση .

'Oταν γίνει τούβλο , το νερό πλέον δεν το επηρεάζει και γενικά αποκτάει σημαντικές ιδότητες . Αν το σπάσουμε και το κάνουμε σκόνη , τούβλο δεν ξαναγίνεται . Παρόλα ταύτα , σπασμένα κομμάτια και σκόνη , είναι χρήσιμα σε άλλες σχετικές εργασίες .

2. ΣΕΝΑΖ - ΣΦΗΝΩΜΑ

Ένας ολοκληρωμένος τοίχος , έχει σενάζ και σφήνωμα .

Σενάζ είναι οριζόντια λωρίδα από οπλισμένο σκυρόδεμα που μπαίνει πάνω στα κτισμένα τούβλα , για ενίσχυση του τοίχου . Το ύψος του είναι το λιγότερο 10 εκατοστά και έχει πλάτος , όσο το πάχος του τοίχου .

Σφήνωμα είναι τα κεκλιμένα τούβλα , τα οποία μπαίνουν στην κορυφή του τοίχου ( τελευταία σειρά ) , για τη σταθεροποίηση και αντίστασή του σε οριζόντιες κυρίως δονήσεις , κατά μήκος του τοίχου . Με κατάλληλη χρήση της
εφαρμογής Μετάβαση σε άλλο σημείο της ίδιας ιστοσελίδας
, μπορούν να υπολογιστούν τα τούβλα του σφηνώματος .

3. ΔΡΟΜΙΚΟΣ - ΜΠΑΤΙΚΟΣ

Δρομικός , είναι ο τοίχος στον οποίον τα τούβλα , τοποθετούνται με τη μεγαλύτερή τους διάσταση ( μήκος ) παράλληλη με το μήκος του .

Μπατικός , είναι ο τοίχος στον οποίον τα τούβλα , τοποθετούνται με τη μεγαλύτερή τους διάσταση ( μήκος ) κάθετη στο μήκος του . Ο μπατικός χρησιμοποιείται συνήθως , σε διπλούς τοίχους με διάκενο ( μπατικός και δρομικός ) ή σ' έναν τοίχο με εναλλάξ διπλό δρομικό και μπατικό . Το κτίσιμο αποκλειστικά μπατικού τοίχου είναι γενικά ασύμφορο .

Το παράδειγμα και η εφαρμογή που ακολουθούν , υπολογίζουν πόσα τούβλα χρειαζόμαστε μαζί με το κονίαμα ( λάσπη ) , για το κτίσιμο ενός δρομικού ή μπατικού τοίχου .

4. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Θα κτίσουμε δρομικό τοίχο πάχους 8 εκ . Η επιφάνεια κτισίματος είναι 4 μ μήκος επί 2.80 μ ύψος . Οι διαστάσεις τούβλου είναι μ = 19 εκ , π = 8 εκ , υ = 6 εκ . Σπασμένα και επιπλέον τούβλα υπολογίζονται στο 5 % . Να βρεθεί πόσα τούβλα θα παραγγείλουμε ;

ΛΥΣΗ :

Αφού ο δρομικός τοίχος θα κτιστεί σε πάχος 8 εκ , η ορατή επιφάνεια του τούβλου θα περιλαμβάνει το μήκος και το ύψος . Στις ακμές αυτής της επιφάνειας του τούβλου προσθέτουμε 1 εκ ( για το μήκος 0.5 * 2 και για το ύψος 0.5 * 2 ) λάσπη . Να παρατηρήσω ότι , όσο πιο πολύ λάσπη χρησιμοποιήσω ως πάχος , τόσο λιγότερα τούβλα θα χρειαστώ :

( 19 + 1 ) * ( 6 + 1 ) = 20 * 7 = 140 εκ ² = 0.014 μ ²

Ο τοίχος έχει επιφάνεια :

4 * 2.8 = 11.2 μ ²

'Αρα θα χρειαστούμε :

11.2 / 0.014 = 800 τούβλα

Αφού τα επιπλέον τούβλα είναι στο 5 % , θα παραγγείλουμε συνολικά :

800 + ( 800 * 5 % ) = 800 + ( 800 * 0.05 ) =

800 + 40 = 840 τούβλα

5. ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Στην εφαρμογή δίνουμε :

Τις διαστάσεις του τούβλου , μήκος * πλάτος * ύψος σε εκατοστά .

Την επιφάνεια του τοίχου που θα κτίσουμε σε μ ² .

Το πάχος του τοίχου , επιλέγοντας από τις διαστάσεις του τούβλου τις οποίες έχουμε δώσει , σε εκατοστά .

Στο πρόγραμμα προστέθηκαν ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ :

Να ορίζετε εσείς , τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα του τοίχου , τη λάσπη σε εκατοστά ( 0 - 4 ) και πόσα επιπλέον τούβλα επί τοις εκατό , επιθυμείτε ( 0 - 10 ) . Επιλέχθηκε ως σύμβολο για το τούβλο , το κεφαλαίο γράμμα της Ελληνικής αλφαβήτου : Τ .

'Ο,τι τιμή δώσετε για λάσπη , εννοείται ότι αφορά όλο το τούβλο .

Επιλέγοντας τη μεγαλύτερη διάσταση του τούβλου ως πάχος του τοίχου , σημαίνει ότι ο τοίχος θα είναι μπατικός .

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥΒΛΩΝ

© Google Inc. , Αποστολίδης Θ. Σάββας
Προγραμματιστής - Δομικών και Συγκοινωνιακών 'Εργων ΔΕ