ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ( φ , λ )

1. ΓΕΝΙΚΑ

Η θέση κάθε σημείου Τ της γήϊνης επιφάνειας 🌐 , μπορεί να προσδιοριστεί και με τις γεωγραφικές συντεταγμένες φ και λ .

2. Ο ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ

Το τόξο το οποίο περιλαμβάνει τους δύο πόλους Ο και Ο' , τον τόπο Τ και τέμνει τον Ισημερινό στο Μ2 καλείται μεσημβρινός του " σημείου " Τ ( σχήμα ) . 'Ολοι οι μεσημβρινοί περιέχουν το κέντρο Κ της Γης . Από κάθε σημείο της Γης περνάει ένας μεσημβρινός . 'Απειρα σημεία μπορεί να ανήκουν στον ίδιο μεσημβρινό , αλλά να είναι σε διαφορετικούς παράλληλους .

Ο αρχικός μεσημβρινός του Γκρήνουϊτς περιλαμβάνει τους δύο πόλους Ο και Ο' , περνάει από τον τόπο Γ ( Γκρήνουϊτς , περιοχή του Λονδίνου ) και τέμνει τον Ισημερινό , στο σημείο Μ1 . Όλα τα σημεία του μεσημβρινού του Γκρήνουϊτς έχουν
γεωγραφικό μήκος λ = 0 ° Μετάβαση σε άλλο σημείο της ίδιας ιστοσελίδας
. Αυτό συμβαίνει γιατί ο μεσημβρινός του τόπου , ταυτίζεται με το μεσημβρινό του Γκρήνουϊτς .

3. Ο ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΣ

Παράλληλο ονομάζουμε το επίπεδο το οποίο είναι κάθετο στον άξονα ΟΟ' της Γης και είναι κύκλος . Ο παράλληλος των σημείων Μ1 και Μ2 , ο οποίος περνάει από το κέντρο Κ της Γης , είναι ο μέγιστος κύκλος και λέγεται Ισημερινός . Από κάθε σημείο της Γης περνάει ένας παράλληλος . 'Απειρα σημεία μπορούν να βρίσκονται στον ίδιο παράλληλο , αλλά να είναι σε διαφορετικούς μεσημβρινούς .

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ : Για πρακτικούς και εκπαιδευτικούς λόγους θεωρούμε ότι η Γη είναι σφαίρα με ακτίνα :

R ≈ 6371.23 χλμ

4. ΤΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ φ

Γεωγραφικό πλάτος φ , ονομάζουμε την αντίστοιχη γωνία του τόξου που σχηματίζεται στο μεσημβρινό του τόπου , από τον Ισημερινό εώς το σημείο . Η γωνία φ σχηματίζεται στο κέντρο Κ της Γης και μετριέται σε μοίρες .

Αν το σημείο βρίσκεται πάνω από τον Ισημερινό , δηλαδή σε περιοχή προς το Βόρειο Πόλο , παίρνει τιμές από 0 εώς + 90 μοίρες και καλείται και Βόρειο Πλάτος . Υπάρχει ακριβές σημείο στο Βόρειο Πόλο το οποίο έχει φ = + 90 ° .

Αν το σημείο βρίσκεται κάτω από τον Ισημερινό , δηλαδή προς το Νότιο Πόλο , παίρνει τιμές από 0 εώς -90 μοίρες και καλείται και Νότιο Πλάτος . Υπάρχει ακριβές σημείο στο Νότιο Πόλο το οποίο έχει φ = − 90 ° .

Σημείο το οποίο βρίσκεται στον Ισημερινό , θα έχει φ = 0 .

5. ΤΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ λ

Γεωγραφικό μήκος λ , ονομάζουμε την αντίστοιχη γωνία , του τόξου που σχηματίζεται πάνω στον Ισημερινό , από το μεσημβρινό του Γκρήνουιτς εώς το μεσημβρινό που περνάει από τον τόπο . Η γωνία λ σχηματίζεται στο κέντρο Κ της Γης και μετριέται σε μοίρες .

Από το Γκρήνουιτς προς Δυτικά , λαμβάνει αρνητική τιμή 0 εώς - 180 μοίρες ή 0 εώς - 12 ώρες και καλείται δυτικό ( WEST , W ) π.χ.

Σεβίλλη : λ = - 5.923566 ° = - 0.39 Ω .

Από το Γκρήνουιτς προς Ανατολικά , λαμβάνει θετική τιμή 0 εώς 180 μοίρες ή 0 εώς 12 ώρες και καλείται ανατολικό ( EAST , E ) π.χ.

Κατμαντού : λ = 85.329906 ° = 5.69 Ω .

6. ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ GOOGLE

Οι
χάρτες της Google Μετάβαση στο χάρτη . Εμφανίζεται η περιοχή Αττική
μας παρέχουν με αριστερό κλικ , τις γεωγραφικές συντεταγμένες φ και λ , οποιουδήποτε σημείου επιθυμούμε .