ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι :

ΤΣΙΜΕΝΤΟ - ΣΚΥΡΑ - ΑΜΜΟΣ - ΝΕΡΟ

Οι αναλογίες δεν είναι σταθερές . Εξαρτώνται , από το έργο για το οποίο προορίζεται το σκυρόδεμα και από τα υλικά ( ιδιότητες αυτών , χρήση βελτιωτικών κ.ά. ) που θα αναμιχθούν . Επειδή χρησιμοποιώ ως κονία το τσιμέντο , το μίγμα λέγεται και τσιμεντοσκυρόδεμα ( μπετόν ) . Κονία ονομάζεται κάθε συγκολλητική ύλη .

Η αντοχή του μίγματος εξαρτάται , από την ποιότητα του τσιμέντου και από την κοκκομετρική σύνθεση των αδρανών υλικών ( άμμος και σκύρα ) . Το νερό έχει έναν ελεύθερο και ταυτόχρονα πολύ σημαντικό ρόλο . Πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία στην ποσότητα που θα ρίξουμε .

2. ΕΙΔΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Διακρίνω δύο είδη : ΑΠΛΗ και ΣΥΝΘΕΤΗ .

2.1 ΑΠΛΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Απλές κατασκευές εννοώ τα μικρά οικοδομικά έργα , τα οποία είναι με ελαφρύ οπλισμό ή χωρίς οπλισμό π.χ. ράμπα , κράσπεδο κ.ά. Οι αναλογίες των υλικών , αφορούν την παρασκευή ισχνού σκυροδέματος . Η ποσότητα του νερού θα είναι τόση , ώστε το σκυρόδεμα να ανακατεύεται και να διαστρώνεται εύκολα .

2.2 ΣΥΝΘΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Σύνθετες κατασκευές , εννοώ και πάλι τα μικρά οικοδομικά έργα , με οπλισμό π.χ. κάποια κολόνα , κάποιο δοκάρι κ.ά. Οι αναλογίες των υλικών αφορούν την παρασκευή σκυροδέματος Β120 . Η ποσότητα του νερού που θα ρίξουμε , θα είναι τόση , ώστε το μίγμα να είναι πλαστικό .

3. ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΔΑΡΟ ΜΙΓΜΑ

Πλαστικό ονομάζουμε το μίγμα , το οποίο όταν συμπιέζουμε στην παλάμη μας , διατηρεί το σχήμα που του δίνουμε .

Νερουλό ή Υδαρό ονομάζουμε το μίγμα , το οποίο όταν συμπιέζουμε στην παλάμη μας , δεν μπορεί να σταθεί στην αρχική του θέση . Δηλαδή , έχει την τάση ν' απλώνει .

4 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Α) O όγκος του σκυροδέματος είναι μικρότερος από το άθροισμα των όγκων των αδρανών υλικών ( π.χ. για ΑΠΛΗ κατασκευή , ο όγκος σκυροδέματος 1 μ ³ είναι μικρότερος από το συνολικό όγκο , άμμου και σκύρα : 1.36 μ ³ ) . Η μέτρηση του όγκου , γίνεται με ξύλινο μετρητικό κιβώτιο 0.40 μ * 0.40 μ * 0.41 μ. = 0.066 μ ³ , που είναι 66 λίτρα .

Β) 1 μ ³ σημαίνει , κύβος με πλευρές 1 μ * 1 μ * 1 μ = 1 μ ³ .

Γ) Το ΤΣΙΜΕΝΤΟ και το ΝΕΡΟ , υπολογίζονται σε κιλά ( κλ ) , ενώ η ΑΜΜΟΣ και τα ΣΚΥΡΑ σε κυβικά μέτρα ( κ.μ. ) και σε κιλά ( κλ ) . Το σακί τσιμέντου ( σ ) ζυγίζει 50 κιλά και το σακί άμμου ( σ ) υπολογίζεται στα 25 κιλά .

Δ) Η διαβάθμιση των αδρανών υλικών , σύμφωνα με τις διαστάσεις τους είναι ( χλστ = χιλιοστά ) :

ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
ΥΛΙΚΟ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ( χλστ )
ΠΑΙΠΑΛΗ εώς 0.25
ΑΜΜΟΣ 0.25 - 0.6
ΓΑΡΜΠΙΛΙ 5 - 7
ΧΑΛΙΚΙ 7 - 15
ΣΚΥΡΑ 15 - 30

Ε) Σε δρόμους με μεγάλη κατά μήκος κλίση , είναι χρήσιμο , το οδόστρωμα να κατασκευάζεται από σκυρόδεμα . Στην επιφάνεια του οδοστρώματος δημιουργούνται , αρμοί και παράλληλες " ζαρωματιές " . Με αυτόν τον τρόπο , επιτυγχάνεται μείωση της ολισθηρότητας .

5. ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Η εκπαιδευτική εφαρμογή , λειτουργεί ως ένας προτεινόμενος τρόπος προσδιορισμού των απαιτούμενων υλικών , ανάλογα τα κυβικά μέτρα σκυροδέματος που δίνω ( όριο τα 20 μ ³ ) .

Το πρόγραμμα μπορεί να προσαρμοστεί , αφού γίνει ρύθμιση εντολών , στις αναλογίες που χρησιμοποιεί ο κάθε μηχανικός , για οποιοδήποτε έργο .

Στην περίπτωση της ΣΥΝΘΕΤΗΣ κατασκευής , το παραγόμενο σκυρόδεμα , δεν είναι κατάλληλο για κατασκευές εντός θαλάσσης , ή χώρους όπου έχει υγρασία , οξέα , καπνούς κ.ά. Σ' αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούνται άλλες αναλογίες , με περισσότερο τσιμέντο .

Για υψηλής αντοχής σκυροδέματα , όλα τα υλικά μετρούνται με το βάρος τους . Αν τα αδρανή υλικά είναι με τη μορφή αμμοχάλικου , το πρόγραμμα δεν υπολογίζει τις αντίστοιχες αναλογίες .

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΑΛΟΓΙΩΝ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ

μ ³

© Google Inc. , Αποστολίδης Θ. Σάββας
Προγραμματιστής - Τοπογράφος Μηχ. ΤΕ