ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΥΡΕΣΗ ΥΨΟΥΣ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΥ ΣΤΥΛΟΥ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Το μυαλό του Τοπογράφου πρέπει να είναι " ξυράφι " .

Ωραία η θεωρία , αλλά η πράξη είναι τελείως διαφορετική . Καμιά σχέση το ένα με το άλλο . Ο Τοπογράφος πρέπει να είναι πρακτικός και να ξέρει πολύ καλή Γεωμετρία . Έτοιμος να αντιμετωπίζει κάθε δύσκολη κατάσταση που συναντάει στο έδαφος . Βέβαια η λύση που δίνει , να έχει " ακρίβεια " , γιατί αλλιώς θα είναι " ζωγραφική " .

Ένας πολεμιστής χωρίς όπλο δε σημαίνει ότι πέθανε ή θα πεθάνει . Θα ψάξει άλλον τρόπο για να αντιμετωπίσει τον εχθρό του .

2. Ο ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΣΤΥΛΟΣ

Σε ένα βουνό της Βόρειας Ελλάδας , μια κατασκευαστική εταιρεία είχε τοποθετήσει παλιά έναν κατακόρυφο στύλο , για λογαριασμό γνωστής εταιρείας Τηλεπικοινωνιών .

Για πολλά χρόνια ήταν αναξιοποίητος , ώσπου κάποια στιγμή επανήλθε ενδιαφέρον για την εκμετάλλευσή του . Η ίδια εταιρεία , ανέθεσε την εργασία στο τεχνικό γραφείο του Μπελαλή .

3. ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΣΤΥΛΟΥ

Διευθυντής : " Λοιπόν βγάλτε τα όργανα...δεν ξέρω τι κάνετε εσείς οι Τοπογράφοι...θέλω να μου βρείτε το ύψος του στύλου . Αύριο θα έρθει το συνεργείο μας , για την τοποθέτηση μιας ράβδου και ενός τυμπάνου "

Θανάσης : " Μα δεν μας είπατε τίποτα και δεν φέραμε κανένα όργανο...εκτός από μια μετροταινία . Εκτός κι αν ο κος Μπελαλής έχει κανένα total station στο αμάξι του..."

Ο Μπελαλής , ο οποίος ήταν μεγάλος πρακτικός στη σκέψη Τοπογράφος , δε μίλησε και σκεφτόταν αυτό που ζήτησε ο διευθυντής , σε συνδυασμό με αυτό που είπε ότι έχει ο Θανάσης , δηλαδή μια μετροταινία.

4. Ο ΣΤΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΝΔΡΟΤΟΙΧΟΣ

Ηταν μεσημεράκι και ο ήλιος έλαμπε . Τσέκαρε δια οφθαλμού και διαπίστωσε ότι , ο στύλος βρισκόταν στην επέκταση της ευθυγραμμίας ενός μαντρότοιχου .

Μπελαλής : " Εεεε...ναι !!! Εντάξει κύριε διευθυντά . Όλα θα γίνουν τώρα . Θα χρειαστούμε λιγότερο από 5 λεπτά . Το μόνο που θέλω από σας είναι να μας πάτε σε μια ωραία ταβερνούλα , όταν τελειώσουμε "

Ο διευθυντής έμεινε έκπληκτος και γεμάτο απορία...

Διευθυντής : " Ναιιιιι...εννοείται...αλλά σε 5 λεπτά ;;; άκουσα καλά κε Μπελαλή ;;; χαχα...αυτό για την ταβέρνα άστο πάνω μου...θα σε πάω στην καλύτερη...ωραία περιμένω να μου βρεις το ύψος "

5. ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΤΟΙΧΟΥ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ

Μπελαλής : " Έγινε . Θανάση , φέρε τη μετροταινία από το αμάξι σου "

Λίγα μέτρα πιο πέρα από το στύλο είχε το μαντρότοιχο .

Μπελαλής : " Θανάση , θα μετρήσουμε το ύψος του μαντρότοιχου και τη σκιά που κάνει στο έδαφος "

Θανάσης : " Αααα...είσαι γάτος ρε . Κατάλαβα !!!! "

Διευθυντής : " Ρε Μπελαλή...τι κάνεις εκεί θα με τρελάνεις ; Το ύψος του στύλου είπαμε να βρούμε . Όχι του τοίχου !!!!!!! χαχαχαχα "

Μπελαλής : " Εσύ να μη μιλάς...Την ταβέρνα να σκέφτεσαι !!!! " του απάντησε χαμογελώντας .

Θανάσης : " Μετράμε και τη σκια του στύλου ; "

Μπελαλής : " Ναι Θάνο "

6. ΤΑ ΟΜΟΙΑ ΤΡΙΓΩΝΑ

Όπως φαίνεται στην εικόνα...τα σχηματιζόμενα τρίγωνα ΑΒΓ και αβγ , είναι όμοια . Παράλληλες πλευρές και οι γωνίες Α και α είναι ίσες...έτσι :

ΑΒ / αβ = ΒΓ / βγ =>

ΑΒ / 2 = 18 / 3 =>

ΑΒ = 2 * 18 / 3 =>

ΑΒ = 36 / 3 =>

ΑΒ = 12 μ

...χρόνος 3 λεπτά μαζί με τις πράξεις . Κουφάθηκε ο Διευθυντής . Αφού μετά ψάχνανε για Ωτορινολαρυγγολόγο !!!!