ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΧΑΡΑΞΗΣ ΟΔΟΥ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Σε γνωστό νομό της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου , έπρεπε να γίνει η χάραξη κεντρικού δρόμου , έτσι ώστε να ήταν ευθύγραμμος και σε ίσες αποστάσεις από τρεις γειτονικούς οικισμούς .

Βέβαια οι κάτοικοι αυτών θέλανε , ο δρόμος να περνάει όσο γίνεται πιο κοντά από το δικό τους χωριό . Ο λόγος ήταν ευνόητος , θα είχαν καλύτερη εξυπηρέτηση και μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη .

Ένα επιπλέον εμπόδιο , όπως φαίνεται και στην εικόνα 1 , ήταν τα βουνά που βρισκόντουσαν ανάμεσα στα χωριά .

Το έτος 1997 , μετά από δημοπράτηση του έργου , την όλη εργασία ανέλαβε ο Μπελαλής και η ομάδα του . Η όλη διαδικασία περιλάμβανε την εκπόνηση μελέτης και εφαρμογή αυτής επί εδάφους .

εικόνα 1

2. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΙΣΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ

Αυτό που παρουσίασε ενδιαφέρον , ήταν ο τρόπος με τον οποίον θα έπρεπε να χαραχθεί ο δρόμος , έτσι ώστε να βρισκόταν σε ίσες αποστάσεις από τα χωριά . Δείτε την εικόνα 2 και θα σας εξηγήσω .

εικόνα 2

Έγινε η αποτύπωση της περιοχής , η οποία περιλάμβανε τα βουνά , τα χωριά και όλα τα σχετικά . Ακολούθησε το σχέδιο στην κατάλληλη κλίμακα , πάνω στο οποίο έγινε η μελέτη και γραφική χάραξη του ευθύγραμμου τμήματος του άξονα της οδού .

Για την επίτευξη του ζητούμενου , που σε απλά λόγια ήταν , ο δρόμος να βρισκόταν σε ίσες αποστάσεις από τα χωριά , θα έπρεπε ο Μπελαλής να βρει κατασκευαστικώς μια γεωμετρική λύση , η οποία να ικανοποιούσε τη συνθήκη ( ίσες αποστάσεις ) .

Τελικά η διευθέτηση του προβλήματος ήταν απλή .

3. Η ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΛΥΣΗ

'Οπως βλέπουμε στην εικόνα 2 , το συνεργείο του Μπελαλή βρήκε τα σχετικά κέντρα των οικισμών Α , Β και Γ . Κατόπιν , δημιούργησε τα ευθύγραμμα τμήματα ΒΓ και ΑΓ .

Γνωρίζουμε από τη γεωμετρία ότι :

1 ) Δύο σημεία , ορίζουν μια ευθεία .

2 ) Δύο σημεία ισαπέχουν από κάθε ευθεία διερχόμενη από το μέσο , του ευθύγραμμου τμήματος που ορίζουν .

Βρήκανε τα αντίστοιχα μέσα των ΒΓ και ΑΓ , Μ1 και Μ2 . Από αυτά πέρασε το ευθύγραμμο τμήμα της οδού ( μαύρη γραμμή ) .

Οι κάθετες αποστάσεις των κεντρικών " σημείων " Α , Β και Γ προς τον άξονα είναι ίσες ( όλες είναι x ) .

Η μελέτη ικανοποίησε όλους και δεν άφησε κανέναν παραπονούμενο . Το έργο προχώρησε κανονικά και πραγματοποιήθηκε η εφαρμογή του άξονα , με τις γνωστές τοπογραφικές μεθόδους .